El preu d’un fill

Existeix un cost econòmic i un altre emocional

El primer any de vida pot arribar als 9.000 € | Roc Baldrich

L’arribada d’un fill o una filla en una família suposa un gran canvi en molts aspectes i, com no podia ser d’altra manera, també en l’econòmic. Es calcula que, arrodonint els números a la baixa, que el primer any de vida costa entre 4.000 i 5.000 €. Després, fins els dotze, entre 4.000 i 7.000 €. L’Ara criatures informa sobre el tema.

David Igual a Planifica tu economía personal y familiar, destaca que en el 80% dels casos (tot i que el preu es pot ajustar), el primer any de vida d’un nadó pot arribar als 9.000 € pel conjunt de despeses extra a les quals s’han d’enfrontar els progenitors. Respecte els anys següents fins arribar als dotze, l’expert fa èmfasi en el fet de l’estabilitat de les despeses, que venen accentuades per temes com l’oci. No hi ha molta varietat fins arribar als divuit.

La publicació destaca el cas de la Maria i el Ramon, que posen l’accent en el verb «compensar» quan parlen dels trenca-closques econòmics que han de fer per tal de subsistir. Abolir despeses innecessàries reutilitzant el cotxet dels fills grans perquè l’utilitzi la petita o no comprar un llit als fills grans fins que no va ser estrictament necessari són algunes de les mesures que utilitza aquesta família nombrosa per tal de gaudir dels moments que els aporten tres fills. El compte comú familiar on els dos progenitors ingressen diners és l’element clau per la gestió de l’economia familiar. D’aquí surten totes les despeses que tenen a veure amb els seus fills, que bàsicament són menjar i roba (tot i que, com la mare sap cosir, la partida surt força rentable). També destaquen l’efectivitat dels regals pràctics pels aniversaris o Nadal. En aquest sentit, David Igual hi aporta la idea dels plans d’estalvi econòmic per a despeses com la universitat o l’escola d’idiomes.

Però no només hi ha un cost econòmic sinó també emocional. La psicòloga Carina Escolà destaca que les dones són les majors afectades: «perden competitivitat des del mateix moment que diuen a l’empresa que estan embarassades» a més del fet que «el cos de la dona no queda igual després de tenir fills; hi ha un desgast en molts aspectes, que queden per sempre». També destaca, però, i al igual que ho fan la Maria i el Ramon,  la «riquesa» que suposa tenir un fill.


Comentaris

envia el comentari