IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Primark, El Corte Inglés o Carrefour, víctimes d'una nova campanya fraudulenta de vals descompte

IKEA, Aldi, Spar, Peugeot, Leroy Merlin, H&M, Vueling o Amazon també s'han vist afectades per aquesta estafa

Página web de una encuesta falsa de El Corte Inglés
Pàgina web d'una enquesta falsa d'El Corte Inglés | OSI.ES

L'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) ha alertat d'un nou frau de correus 'spam' remesos per suplantadors d'empreses molt conegudes a Espanya, en els quals ofereixen premis i vals de descompte per tenir accés a les seves dades personals i bancàries amb la finalitat d'inscriure'ls en campanyes de correu brossa i estafes. 

Més concretament, entre les empreses que s'han vist afectades es troben 'El Corte Inglés, IKEA, Aldi, Spar, Peugeot, Leroy Merlin, H&M, Primark, Carrefour, Vueling o Amazon', segons ha detallat l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI).

Falso vale de compra de Primark
Val de compra fals de Primark | Policia Nacional

Com funciona 

En general, en els correus rebuts apareix un botó de «participar» que redirigeix a l'usuari a una pàgina en la qual se li plantegen una sèrie de preguntes a manera d'enquesta i se sol·liciten les dades personals. Una vegada completades, les webs remeten a una altra pàgina per subscriure's a serveis, com a assegurances, formacions o ONG's, entre altres.

No obstant això, no tot queda aquí perquè en alguns casos, també s'han trobat missatges falsos a través dels quals s'intenten també obtenir les dades bancàries de la persona, fent creure a l'internauta que ha guanyat una targeta regal o un val, i que per aconseguir-ho ha d'introduir el seu número de targeta, CVV i data de caducitat.

Estafa de una tajeta regalo suplantando a Amazon
Estafa d'una targeta regal suplantant a Amazon | OSI.ES  

Què fer

En els casos en els quals s'hagi estat víctima d'aquest tipus d'estafa, l'Oficina de Seguretat Ciutadana recomana denunciar l'ocorregut en l'Agència Espanyola de Protecció de Dades o en les comissaries de la Policia o la Guàrdia Civil. Així mateix, si s'ha facilitat un número de telèfon o alguna dada bancària, s'ha de contactar amb la companyia telefònica i el banc per seguir les mesures de seguretat corresponents.

Prevenció

Per evitar aquestes situacions, el més senzill és no introduir mai les dades personals o el número de telèfon mòbil en promocions en línia de les quals dubtem del seu origen. No obstant això, davant el dubte, és possible contactar amb l'empresa per verificar que realment existeix alguna campanya d'ofertes o una promoció.

D'altra banda, es recomana fer una cerca -a través de Google o cercadors similars - de les nostres dades personals per veure si algunes han estat filtrades o figuren en alguna pàgina web que ens resulti sospitosa. En aquest cas, cal posar-se també en contacte amb l'Agència de Protecció de Dades o amb les forces de seguretat.


Comentaris

envia el comentari