IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya es blinda amb tancament de fronteres i confinament per municipis els caps de setmana

Primers auxilis emocionals: guia ràpida

Com pots ajudar si et trobes amb una situació delicada?

Els millors consells per ajudar algú que ho passa malament
Els millors consells per ajudar algú que ho passa malament | Cedida

No és estrany trobar-nos en la situació de tenir persones properes que no ho estan passant bé i que no sapiguem ben bé com hem d’actuar per tal de confortar-les i donar-los suport.

En situacions així podem viure moments d’inseguretat causats, sobretot, perquè desconeixem si el nostre comportament benintencionat pot contribuir a ajudar aquesta gent o si, en canvi, allò que estem fent només accentua el malestar de la persona en qüestió.

Primers auxilis emocionals: guia ràpida per poder-ne oferir

Tot seguit et presentem diverses idees essencials per ajudar-te a orientar les iniciatives de suport emocional que puguis emprendre de la manera més efectiva possible.

1. Esbrina què necessiten de tu

Quan tens al davant algú que està trist, una de les primeres coses que pots demanar-li és «puc fer alguna cosa per ajudar-te?». Aleshores es posa en marxa el suport emocional, més que quan es vol saber què li ha passat. Així, és més recomanable que es prioritzi el benestar de l’altre i no la nostra pròpia curiositat —que voldríem satisfer amb la pregunta de què li ha passat.

2. Els silencis són importants

És habitual que el temps que passis en companyia de l’altra persona estigui carregat de silencis. Per tant, això no t’hauria de fer sentir en una posició incòmoda. Només fent companyia física ja pots estar ajudant l’altre, i sovint les paraules resulten secundàries.

A banda, mira de fer que l’altre entengui que aquests silencis no t’incomoden, perquè així se sentirà millor i no haurà de parlar simplement per compromís.

3. No hi ha cap mal a plorar

Encara que recordar-ho pugui semblar absurd, seria convenient fer-ho. Actualment sembla que plorar no està ben vist —especialment entre els homes— però el plor és un mecanisme que trobem a qualsevol cultura i que resulta molt útil per descarregar la tensió i alleujar-se a través de l’esgotament que representa per a l’organisme.

A banda, aquest moment íntim resulta molt adequat per estrènyer vincles a través de les abraçades, perquè ofereixen un contacte físic que podria ajudar l’individu afligit a sentir-se més reconfortat i alliberat per tal d’exterioritzar tot allò que el preocupa i l’entristeix.

  • També et pot interessar: La teràpia amb gats i els beneficis de conviure amb aquests felins
Plorar ajuda a alliberar tensió acumulada
Plorar ajuda a alliberar tensió acumulada | Cedida

 

4. Escolta allò que et diu l’altre

Donar suport a algú implica —entre altres— ser capaç d’escoltar i de possibilitar que l’altre es pugui desfogar amb l’objectiu d’alliberar tensions. Per aquesta raó, no hauries de participar tan activament en el vincle entre la persona trista i tu com per liderar-lo de manera clara.

Oferir ajuda consisteix precisament en això: estar preparat per assistir l’altre, observar què li cal, i no ofegar-lo amb activitats imposades o una multitud de consells i recomanacions. Així, la cosa més interessant que podries fer és escoltar activament, o sigui, enraonar menys que l’altre i així, si vol, es podrà expressar lliurement.

5. Si no desitja companyia, respecta-ho

Alguna gent s’estima més la solitud quan sent aflicció. Per aquesta raó és important no obstinar-se a romandre al seu costat si no ho volen. Si els deixes una mica d’espai podries estar contribuint a la seva recuperació i, sigui com sigui, de totes maneres pots explicitar que sempre estaràs disponible si et necessiten en algun moment concret.

 

6. La seva intimitat s’ha de respectar

Oferir suport emocional no vol dir que segellem un pacte amb la persona en qüestió que digui que la teva companyia té el preu de saber per què està trista.

Encara que hi hagi una part d’aquest sentiment d’aflicció que es pugui verbalitzar, una altra cara roman a la intimitat i resulta subjectiva, o podria ser que la persona en qüestió s’estimi més no revelar-la. Resulta transcendental respectar la seva intimitat.

7. Observa els detalls rellevants

Les persones que no estan passant un bon moment poden passar-se molt de temps mirant de reflexionar sobre què els passa o parant atenció en allò que senten. Per tant, poden oblidar-se d’assumptes claus de la seva vida quotidiana. Si en tens l’ocasió, mira de ser-hi per observar si està obviant detalls rellevants en el seu dia a dia o també en qualsevol moviment o gest que faci.

  • Article relacionat: Els 6 senyals de les relacions sentimentals condemnades al fracàs

Comentaris

envia el comentari