La princesa Elionor entrant a la l'escola amb mascareta

Elionor i els reis d'Espanya ja han decidit si la princesa d'Astúries farà el servei militar

L'hereva al tron d'Espanya, que farà 15 anys el pròxim 31 d'octubre, ha iniciat fa pocs dies els seus estudis de quart d'ESO

La princesa Elionor farà la mili, en el seu procés de formació com a reina. Així ho assegura aquest diumenge el digital 'El Español', citant fonts pròximes a la Zarzuela. Segons el mitjà, tant la princesa, com els seus pares, els reis Felip i Letícia, s'han mostrat favorables i la previsió és que Elionor faci el servei militar una vegada acabat els seus estudis de batxillerat i abans d'accedir a la universitat.

Si no hi ha cap contratemps, això no succeirà abans de l'any 2023, quan l'hereva al tron espanyol també assolirà la majoria d'edat. Les fonts consultades asseguren que «no hi ha cap mena de pressa, però Leonor farà el servei militar, encara que primer ha d'acabar els seus estudis de batxillerat». D'aquesta manera, la princesa Elionor seguirà el mateix camí que la princesa Elisabet de Brabant, hereva al tron de Bèlgica. La jove de 18 anys —en farà 19 el pròxim 25 d'octubre— ha iniciat la seva formació militar recentment.

La figura d'Elionor és la gran esperança de la Casa Reial per tal de netejar la imatge d'una institució que en els darrers anys s'ha vist afectada pels escàndols del rei Joan Carles, l'últim dels quals ha estat la seva fugida als Emirats Àrabs el passat mes d'agost. És per això, que des de la Casa Reial es tracta amb peus de ploms tot el relacionat amb la princesa, que durant el pròxim mes d'octubre celebrarà el primer aniversari del seu primer discurs oficial.

El govern espanyol decidirà la formació militar que rebrà Elionor

Segons marca la Constitució Espanyola al seu article 62, quan Elionor accedeixi al tron assumirà el comandament suprem de les Forces Armades. En aquest sentit, el rei Felip va assegurar l'any 2016 que «el més lògic és que acabi primer els seus estudis i faci el mateix que vaig fer jo, fer la formació militar abans que la universitària. Però queda molt, encara és una nena. Deixeu-la créixer. Però és difícil ser cap de les Forces Armades si no les coneixes bé, no?».

Tot i els desitjos i la voluntat que tingui Elionor o el rei Felip, serà el govern espanyol qui decidirà quina formació militar rebrà l'hereva al tron. Així ho especifica l'article 2 de la Llei de la Carrera Militar que explicita que «el Príncep d'Astúries —en masculí— podrà desenvolupar la carrera militar i tenir les ocupacions militars que, mitjançant Reial decret, determini el Govern».

Pablo Iglesias no vol que el cap de l'estat tingui el comandament de les Forces Armades

Caldrà, doncs, esperar quin govern hi haurà a la Moncloa quan es decideixi la formació militar de la princesa Elionor. En aquest sentit, l'actual vicepresident segon, Pablo Iglesias, va mostrar fa uns mesos el seu rebuig al fet que el cap de l'estat sigui també el cap de les Forces Armades.

Tot i això, cal recordar que per fer realitat la voluntat d'Iglesias caldria una reforma constitucional, que necessitaria l'aprovació de dos terços de les dues cambres, que posteriorment haurien de ser dissoltes, unes noves eleccions, una nova aprovació per majoria de dos terços en ambdues càmeres i un referèndum que aprovés el nou text.