La princesa d'Astúries s'ha quedat sense una de les cites més importants de cada any. La Fundació Princesa de Girona (FPdGi) ha optat per ajornar la celebració de l'acte aquest 2020, «atenent les recomanacions derivades de l'actual situació de la pandèmia a Catalunya i traslladar la cerimònia a l'any que ve».
Aquesta cita és una de les dues més rellevants per a la primogènita de Felip VI i Letícia, al costat dels Premis Princesa d'Astúries, on sí que va poder acudir el passat 16 d'octubre.
En un comunicat, la fundació catalana ha explicat aquest dijous que feia diversos mesos que estaven treballant en la realització d'un esdeveniment híbrid que havia de tenir lloc entre novembre i desembre. A ell havien d'assistir els premiats d'enguany i alguns representants dels òrgans del govern i jurats de la FPdGi, sota la presidència dels reis, la princesa Elionor i la infanta Sofia.
Davant les mesures restrictives aplicades en el territori nacional s'ha decidit ajornar l'acte. I és que cal no oblidar els problemes que suposen la mobilitat dels participants implicats i la celebració d'un acte d'aquestes característiques en un espai tancat amb públic al mig de la segona onada de la pandèmia de la Covid-19.
Per això «s'ha decidit posposar i esperar a comptar amb un context més favorable». «L'objectiu, com sempre hem fet, és trobar el marc més adequat per valorar i donar visibilitat als nostres nous premiats», ha afirmat la directora general de la FPdGi, Mònica Margarit.
La cerimònia de lliurament dels Premis constitueix una cita especial per a la fundació en la qual fa visibles les actuacions i èxits de la resta del programa. Però, aquest any l'actual normativa sanitària a Catalunya «recomana l'ajornament a una pròxima data per determinar».
Qui són els premiats?
El cineasta Guillermo García López, l'emprenedora Pepita Marín Rei-Stolle, el químic Rubén Darío Costa Riquelme i l'innovador tecnològic Guillermo Martínez Gauna-Vives, són els afortunats dels guardons d'aquest any. Encara hauran d'esperar per poder rebre la important estatueta, símbol d'aquests premis.
Tot i això, els reis i les seves filles ja els coneixen perquè van mantenir al mes de juny, des del Palau de la Zarzuela, una videoconferència amb els guardonats amb els premis Princesa de Girona 2020. En la trobada virtual, els premiats de la present edició van parlar d'idees al voltant dels principals reptes que afronta la joventut i la societat en general en un moment marcat per la pandèmia del coronavirus.
Una estrena difícil
En l'edició anterior de 2019, la filla gran de Felip VI i Letícia es va estrenar en aquests premis en ple enrenou independentista a Catalunya. D'un en un els guardonats van anar pujant a l'escenari per recollir l'estatueta, que el rei Felip VI anava passant a la princesa d'Astúries perquè fos ella qui la lliurés als guardonats.
Els cinc premiats van ser el neuròleg i emprenedor Ignacio H. Medrano, el matemàtic Xavier Ros-Oton, l'emprenedora social Begoña Arana, el director d'escena Rafael R. Villalobos i la cofundadora de l'organització internacional 'Humanity Crew', Maria Jammal.
Tots ells van acudir a aquest acte marcat per les protestes catalanes que, de fet ,un d'ells, Xavier Ros-Oton, va fer l'ullet a l'independentisme català portant a la solapa de la jaqueta un llaç groc molt representatiu.
Tot i la situació a Catalunya, l'acte va transcórrer tal com s'esperava, cosa que aquest any no ha pogut ser així, ja que l'actual pandèmia que ha assolat el món sencer ha fet posposar més d'una cita d'aquesta envergadura.