IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els 4 principals temperaments de les persones

Una teoria que ens ajuda a entendre les personalitats més habituals dels humans

El temperament té a veure amb la manera de pensar i actuar dels humans
El temperament té a veure amb la manera de pensar i actuar dels humans | Cedida

A la psicologia hi ha diversos àmbits, i un dels més rellevants és l’estudi de la personalitat. Ara bé, quan cerquem fórmules per classificar i explicar la manera de pensar i d’actuar de les persones, no s’ha parlat únicament de la personalitat: també existeix un concepte que s’ha fet servir sovint per mirar de copsar els trets particulars dels individus.

Es tracta del temperament, que vol provar de mostrar les tendències i inclinacions de les persones que són més immutables o més complicades de modificar-se.

En què consisteixen les tipologies de temperament?

La classe de temperament de l’individu sovint s’entén com una estructura essencial que es troba a la base de la personalitat, amb tota mena de particularitats i de detalls.

Això s’ha traduït, durant les darreres dècades, en el fet que el concepte temperament s’hagi fet servir per parlar de la genètica individual, de la part de la personalitat que es pot heretar. En aquest sentit, el temperament individual seria inalterable —en un grau major o menor— sense que el condicionessin els esdeveniments personals, la manera en què podem dur a terme la gestió d’allò que sentim, etc.

Ens hem de preguntar, però, de quina forma apareix la idea que diu que les persones tenen diverses classes de temperaments que les poden diferenciar? La resposta a aquesta pregunta la podem trobar amb la teoria dels 4 temperaments bàsics, que planteja que la manera que tenim de ser està condicionada per diverses classes de substàncies —o «humors»— que van circulant pel nostre organisme.

La teoria dels 4 humors

El metge grec Hipòcrates va ser un dels primers personatges de la història que va formular la teoria dels 4 humors, un precedent de la teoria que ens parla dels diferents temperaments.  

A l’antiga Grècia d’Hipòcrates —pels volts dels segles V i IV aC—, la majoria de la gent pensava que qualsevol cosa d’aquest món era resultat de la combinació d’un grup reduït d’elements entre si. Hipòcrates va fer-se ressò d’aquesta opinió quan va sostenir la creença que l’organisme humà està compost per 4 humors o substàncies bàsiques, que serien:

  • Bilis negra, vinculada amb l’element de la terra.
  • Bilis groga, lligada al foc.
  • Sang, que correspon a l’aire.
  • Flegma, relacionada amb l’aigua.

Com que Hipòcrates era metge, però, aquesta teoria dels humors va entrar més en l’àmbit mèdic que en el psicològic i de la personalitat. L’home afirmava que quan al nostre organisme totes aquestes substàncies estan equilibrades estem sans, mentre que si els nivells d’humors es desequilibren podem patir malalties. 

Al segle II aC, Galè de Pèrgam va esforçar-se molt per convertir aquesta teoria dels humors en una altra teoria que parlés dels temperaments bàsics.

La teoria que parla dels temperaments bàsics

Els 4 temperaments segons Galè

Els 4 temperaments segons Galè | CatalunyaDiari

 

Galè va prendre, com a punt de partida, la creença que totes les coses d’aquest món estan formades per la combinació de 4 elements, i que cadascun es correspon a un dels humors de l’organisme de les persones, per aplicar finalment aquesta concepció a la psicologia primitiva d’aquell període. 

L’home, que també era un metge grec de renom, afirmava que els nivells de presència dels humors a l’organisme humà poden explicar els seus estils de personalitat i temperament. Això vol dir que si s’examinen les quantitats de les substàncies presents al cos de cadascú es podria deduir el seu estil de comportament,  la manera que té d’expressar els sentiments, etc.

Galè parlava dels següents 4 temperaments bàsics:

1. Sanguini

Segons Galè, a les persones sanguínies se’ls associa l’element de l’aire, i són optimistes, alegres i gaudeixen de la companyia dels demés.

Són càlides quan han de tractar amb altra gent, actuen seguint el cor per damunt de la raó. A banda d’això, sovint canvien d’opinió i els costa comportar-se dins d’uns patrons disciplinats, perquè busquen obtenir plaer de manera immediata. Per aquest motiu és habitual que deixin les coses inacabades.

2. Melancòlic

Galè afirmava que els individus que tenen un temperament melancòlic, relacionats amb la terra, destaquen perquè són creatius, sensibles, abnegats, introvertits i perfeccionistes. Aquesta mena de temperament es podria relacionar més recentment amb el concepte de PAS o Persones Altament Sensibles, tot i que la seva definició seria molt més ambigua.

Tot i que gaudeixen amb les tasques que impliquen sacrificis i esforços personals, tenen dificultats per decidir-se quan han d’emprendre projectes, precisament a causa del seu esperit perfeccionista i de la preocupació que els causa la inseguretat d’ignorar què passarà en un futur. Tenen un humor que varia constantment i tenen inclinació a mostrar-se tristos.

3. Flegmàtic

La teoria de Galè parla del temperament flegmàtic, vinculat amb l’aigua, com una forma de comportament calmada i serena, i una perseverança i racionalitat que guien la manera d’acostar-se als objectius.

A banda, les persones amb aquesta classe de temperament aprecien enormement l’exactitud de pensament i d’actuació, els costa enfadar-se i també expressar les emocions —cosa que pot fer que semblin fredes. A més a més, sovint són tímides i miren de no cridar l’atenció ni dur a terme un rol de lideratge.

4. Colèric

De les persones amb un temperament colèric, lligades amb el foc, Galè en destacava sobretot l’energia, independència i proactivitat. Demostren una gran inclinació cap a l’activitat contínua i sovint estan fent coses diverses o dedicant-se a algun projecte. Defensen amb vigor tot allò que pensen i fan en els diferents àmbits de la vida.

A banda d’això, tenen molta confiança en el seu criteri i no els importa confrontar-se amb els demés, cosa que fa que siguin individus assertius que no fugen dels rols de lideratge. Cal destacar, però, que els temperaments d’aquesta mena portats a l’extrem poden originar un gran nombre de disputes i conflictes.

Els temperaments colèrics extrems poden originar discussions
Els temperaments colèrics extrems poden originar discussions | Cedida

 

La psicologia i la teoria dels 4 temperaments bàsics

Durant diversos segles l’obra de Galè ha servit com a referència. Ara bé, actualment no s’accepta ni en el camp de la psicologia ni en el de la medicina. 

D’una banda, això es deu al fet que no es fonamenta en postures i idees filosòfiques reconegudes actualment —la teoria humoral— i, de l’altra, al fet que els diversos temperaments es descriuen d’una forma ambigua.

Aquest fet implica que, tot i que veure reflectida la nostra personalitat en un tipus temperamental pugui resultar inspirador, segurament una gran part de l’interès que aquest sistema classificatori ens desperta està causat per l’efecte Forer, de la mateixa manera que passa amb l’eneagrama de la personalitat.

Cal recordar que a l’època en què va viure Galè la psicologia no existia com a ciència, i el funcionament del cos humà i del món s’estaven començant a entendre —no sense dificultats— gràcies a l’ajuda d’alguns conceptes que no estaven gaire definits, que estaven formats per múltiples idees que, tot i que intuïtivament es podrien vincular entre elles, és impossible de justificar que estiguin connectades.

D’aquesta manera —i a títol d’exemple—, podem afirmar que la vinculació de la racionalitat i la serenitat del temperament flegmàtic no necessàriament hauria de ser sempre així, sinó que també hi podria haver persones irracionals i serenes.

Galè i el seu potencial inspirador

Ara bé, encara que actualment la teoria dels 4 temperaments hagi quedat invalidada a nivell científic, ha contribuït a la formulació d’algunes teories de la personalitat en el camp de la psicologia moderna. Un gran nombre d’estudiosos de l’àmbit de la personalitat han agafar el concepte de temperament com a base per confeccionar els seus tests i eines per mesurar la personalitat, i actualment es pensa que l’herència genètica influeix en com som.


Comentaris

envia el comentari