Proposta del Consell de Formentera per crear reserves marines

Cala Saona a Formentera | Coniferous / Wikipedia

Amb l'objectiu de regenerar els caladors tradicionals, el Consell de Formentera ha pres la decisió de demanar tant al govern balear com a l'Estat la creació de tres noves reserves marines perquè l'illa ha mostrat evidències de pèrdua de recursos pesquers. Aquesta iniciativa, que ha sorgit de la Confraria de Pescadors de Formentera, vol fer veure als dos governs la importància de la pesca tradicional a Formentera, que representa una mitjana del 5% total en el conjunt de les illes Balears. Tot i que els negocis locals de terra, que van des de lloguers d'apartaments, hotels o serveis per aconseguir a Formentera un cotxe de lloguer, són els que fan més soroll en l'àmbit mediàtic, el Consell de Formentera vol recordar al govern la importància del sector pesquer per l'economia de les Illes Balears.

La proposta va ser presentada pel Consell de Formentera i el grup ecologista GEN-GOB, amb el suport d'altres entitats implicades en la protecció de l'entorn de Formentera, durant la Jornada de Pesca i Reserva Marina. A la proposta s'hi han sumat importants entitats com la Fundació per a la Conservació d'Eivissa i Formentera, la fundació Adessium o l'empresa Beso Beach, que va mostrar el seu suport incondicional fent una donació de 6.000 euros l'any passat. La primera reserva està situada dins d'aigües competència del govern balear, a la zona nord-oest de Formentera, ocupant una superfície total d'unes 1.059 hectàrees, entre les quals s'inclouria la zona del cost del conegut far de la Mola. Les dues reserves restants són competència del govern espanyol perquè estan situades en aigües exteriors a l'illa, tot i que segons el mateix Consell, formaven part dels caladors tradicionals de la flota local, amb un total d'unes 6.390 hectàrees.

Segons els membres de la Confraria de Formentera, el més important és començar a valorar el treball i l'esforç que fa el sector pesquer a Formentera, que des del relleu generacional ha apostat per una pesca més artesanal, amb el fi que sigui més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Iván Pérez, el patró major de la Confraria, sentencia: «nosaltres volíem una reserva de tot el fons de Formentera, però sembla que no és factible, però hem decidit fer soroll per parlar d'això; no només som terra i platges, també hi ha mar». Tot i això, Pérez deixa clar que el col·lectiu haurà de fer grans sacrificis per acceptar les limitacions, cosa que espera que serveixi com a incentiu perquè els governs hi posin de la seva part.


Comentaris

envia el comentari