IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Les 10 característiques del maltractador psicològic

Qualsevol persona pot arribar a ser víctima de maltracte psicològic

Qualsevol pot ser victima de maltracte psicològic
Qualsevol persona pot arribar a ser víctima de maltracte psicològic

  

Desafortunadament, el maltractament és un fenomen que pot ocórrer en les relacions interpersonals, siguin de parella, familiar o entre companys de l'escola (bullying) o de treball (mobbing). Una forma molt comuna, i que és menys visible que el maltractament físic, és el maltractament emocional. En aquest article repassarem les característiques d'un maltractador psicològic. El maltractament psicològic provoca seriosos problemes mentals per a la víctima. I és que el maltractament psicològic pot ser silenciós a vegades, no obstant això, és devastador per a la persona que ho sofreix. La baixa autoestima pot ser tant una causa com una conseqüència perquè aquest fenomen es manifesti, però, a més, la persona que és víctima del maltractament emocional sol sofrir problemes seriosos, com a estrès, ansietat, depressió i fins i tot addicció a substàncies psicoactives. Però, com són les persones maltractadores? Quines característiques presenten? A continuació pots trobar una llista amb els trets o hàbits més habituals del maltractador.

1. Són intolerants

Les persones intolerants no respecten les opinions, actituds o comportaments dels altres. Són persones plenes de prejudicis. Això provoca que reaccionin de forma agressiva, ressentida i poc educada, ja que consideren que no hi ha motiu per evitar que imperi la seva pròpia voluntat. Solen ser sexistes.

2. Són encantadores al principi

Però aquestes persones no es mostren intolerants al principi, sinó que són encantadores en les fases inicials de la relació. Saben com comportar-se, i el seu veritable "jo" pot trigar un temps a aparèixer. A mesura que la confiança amb l'altra persona s'incrementa, llavors mostren el comportament destructiu.

3. Són autoritàries

Els maltractadors són autoritaris perquè es caracteritzen per posseir trets antidemocràtics i intransigents. Són amants de l'ordre, però des d'un punt de vista subjectiu, és a dir, sobre la base del seu criteri personal. És igual si tenen raó o no, perquè si no els obeeixes esclaten en còlera.

4. Són xantatgistes

Aquest tipus de persones es comporten sempre d'acord amb els seus interessos i culpabilitzen, incomoden i provoquen por a la víctima del xantatge. Solen fer que la víctima se senti culpable per coses que ni tan sols ha fet o coses que ha fet però que no necessàriament estan malament.

5. No fan autocrítica. Com són persones psicològicament rígides i creuen que solament hi ha una veritat, no saben encaixar les crítiques. Això ocorre perquè qualsevol crítica és percebuda com un atraqui a la seva identitat i a la seva manera d'interpretar la realitat, no es plantegen la possibilitat que pugui ser una aportació constructiva. Les víctimes dels seus maltractaments paguen la seva falta d'habilitats socials i la seva sensació de fracàs, convertint-se en el seu boc expiatori. A més, per descomptat, els maltractadors psicològics no fan autocrítica, o almenys no de forma sistemàtica i tret que es topin amb una experiència que els obliga a donar un canvi radical a la seva manera de veure les coses.

6. En canvi, critiquen

A pesar que aquestes persones no fan autocrítica, sí que critiquen als altres amb gran facilitat. Busquen els defectes de l'altra persona i els piquen emocionalment amb la seva feblesa, i fins i tot s'inventen una feblesa per fer que la víctima se senti malament. No és crítica constructiva, sinó una acció orientada a fer que algú se senti malament per gaudir amb la seva reacció o per sotmetre-la.

7. Desconnecten a la víctima

L'aïllament de la víctima de la seva família i els amics és un dels objectius per les quals l'abusador obliga a la víctima a submissió total. La seva idea és que la víctima se senti amenaçada i tingui por a parlar amb altres persones.

8. Són cruels i insensibles

Aquest tipus de persones no solament maltracten psicològicament a les seves parelles, sinó que solen estendre aquest tipus de comportaments, per exemple, amb els seus fills i fins i tot poden infondre dany físic a mascotes. Són persones cruels i insensibles.

9. No es penedeixen

Són persones que no es penedeixen del que fan, i tal com s'explica en el punt anterior solen tenir aquest tipus de conductes amb altres persones. És per això, entre altres coses, que es tracta d'un perfil psicològic on que convé mantenir lluny, ja que ni tan sols existeix la possibilitat que recapaciten massa.

10. Baixa empatia

Les persones maltractadores no són empàtiques. Què vol dir això? Doncs que no reconeixen les emocions dels altres ni connecten amb elles. Això permet que puguin fer a la víctima sofrir sense tenir cap tipus de ressentiment.


Podeu gaudir de més articles així a la pàgina web de 'Psicología y mente'.


Comentaris

envia el comentari