Publiquen una llista de les professions més propenses a provocar malalties pulmonars

Un estudi científic determina el risc de patir afeccions respiratòries segons la feina

Un estudi científic publicat a la revista 'The Lancet' destaca les professions amb més risc de desenvolupar malalties pulmonars greus, com ara càncer de pulmó o asma, i també alerta que aquest tipus d'afeccions estan «infradiagnosticades». Tradicionalment aquest tipus de malalties estava relacionat amb la feina en mines o manipulants productes com l'amiant, però s'han traslladat a les feines de fabricació de noves tecnologies, com la producció de pantalles de cristall líquid.

L'extracció de gas o petroli amb la tècnica de la fractura hidràulica també pot produir aquest tipus de malalties perquè les nanopartícules que es generen durant la combustió dels derivats del petroli poden ser nocives. Però la llista de llocs de treball amb risc de malalties respiratòries no s'acaba aquí, segons un dels autors de l'estudi, l'investigador de la Vall d'Hebron Xavier Muñoz, treballar decolorant teixit amb raig de sorra, pot provocar silicosi severa per les partícules volàtils que acaben als pulmons dels treballadors. La producció de crispetes també és perillosa, una de les substàncies que s'utilitza en el procés, el diacetil, pot causar bronquiolitis obliterant. 

Aquest tipus de feines està relacionat sobretot amb països en vies de desenvolupament, per la manipulació de productes químics i de materials que generen residus, com ara el marbre o altres materials per la construcció. Però l'estudi alerta que a l'Estat espanyol també n'hi ha un gran nombre, tot i que costa conèixer-ne les xifres reals perquè aquestes patologies no s'han de declarar obligatòriament. Però a Catalunya, se'n declaren més de 300 casos cada any, la meitat dels quals són d'asma. 


Comentaris

envia el comentari