Què cal tenir en compte quan anem a collir bolets

En el moment d’anar a collir bolets hem de tenir en compte també quina és la forma correcta d’agafar-los

Collir bolets és una activitat típica de la tardor catalana.
Collir bolets és una activitat típica de la tardor catalana. | Cedida

 

Arribades les primeres pluges de la tardor, són moltes les persones que començaran a anar als boscos més humits per tal d’emportar-se cap a casa els bolets més matiners de la temporada. A Catalunya fa molts anys que hi ha una gran tradició boletaire, i ara cada cop són més les persones surten de casa amb els seus cistells buits esperant tornar-los plens de bolets. Tot i que és una activitat entretinguda i que sembla que tothom pot fer, cal anar amb compte i amb una mica d’informació sobre com collir els bolets i sobretot sobre quins agafar i quins no, ja que hi ha espècies tòxiques.

La Generalitat publica al seu web un llistat dels bolets tòxics i dels comestibles que podem trobar a Catalunya. És molt important tenir en compte quins son aquests bolets tòxics que no hem d’agafar mai. El bolet considerat més perillós que pot trobar-se a Catalunya és l’anomenat farinera borda. Es tracta d’un bolet tòxic mortal, que a més és força freqüent en els nostres boscos, cosa que el converteix en un gran perill. És el causant de la majoria d’intoxicacions mortals.

Un dels grans problemes a l’hora de collir bolets i saber si es poden menjar o no, és que n’hi ha uns quants comestibles molt semblants a d’altres que són tòxics, i per tant, es poden confondre fàcilment. És el cas per exemple de la gírgola d’olivera o el fredolic metzinós, bolets tòxics que poden ser confosos amb el fals rossinyol i el fredolic respectivament, que sí que són bolets comestibles. El famós rovelló, el la llanega negra, el camagroc o el pinetell són alguns altres dels bolets comestibles que podem trobar als boscos catalans.

Farinera borda, el bolet més tòxic que podem trobar a Catalunya
Farinera borda, el bolet més tòxic que podem trobar a Catalunya | Generalitat de Catalunya

 

 

 

En el moment d’anar a collir bolets hem de tenir en compte també quina és la forma correcta d’agafar-los. Algunes de les recomanacions més importants són posar-los en cistells de vímet i no en bosses de plàstic, ja que d’aquesta forma les espores cauen a terra i poden seguir creixent més bolets. És important també no collir-los quan són molt petits, agafar només els que ens emportarem a casa i fer-ho amb moderació, d’aquesta forma assegurem que seguirem tenint bolets durant molt de temps.


Comentaris

envia el comentari