Jorge Javier Vázquez

Què és l'edema pulmonar, el temut 'mal d'altura' pel qual han ingressat Jorge Javier

El presentador ha fet saltar totes les alarmes en confirmar el seu ingrés hospitalari mentre estava de vacances

Encara que molts atribuïen la falta de contingut de Jorge Javier Vázquez a les xarxes a les seves vacances, la veritat és que el motiu dista molt del que ens pensàvem. Fa només un dia, llançava un comunicat molt alarmant.

I és que, pel que sembla, el presentador ha patit un contratemps relacionat amb la seva salut. Les seves vacances s'han vist truncades per l'aparició d'un conjunt de trastorns anomenat mal d'altura, que ha provocat que el presentador acabés hospitalitzat.

Les 'no vacances' de Jorge Javier Vázquez

Després de les darreres notícies publicades sobre el presentador Jorge Javier Vázquez, és innegable la preocupació que s'ha despertat entre els seus seguidors. És cert que mitjançant xarxes ha aclarit que es troba estable, però encara n'hi ha que temen per la seva salut.

Segons el presentador, va haver de ser hospitalitzat durant dos dies pel mal d'altura que li va provocar el viatge al Perú que va fer. Per això, es va veure obligat a continuar les vacances amb un reforç d'oxigen, cosa que el va ajudar a poder visitar Macchu Picchu i a poder gaudir de la gastronomia peruana.

Com declarava a la seva publicació a Instagram: «Quatre sessions de cambra hiperbàrica perquè desaparegués l'edema pulmonar, corticoides, antibiòtics i què sé jo», tots aquests tractaments van ser els necessaris per tractar l'edema pulmonar que li va aparèixer a conseqüència del seu mal d'altura.

Encara que el mal d'altura sigui un vell conegut per a molts, pocs sabien que pot arribar a provocar edemes pulmonars i què comporta patir aquest tipus d'edema. Per tant, molts dels seus seguidors han trobat la necessitat de buscar a Google en què consisteix aquesta afecció.

Què és exactament un edema pulmonar?

Un edema pulmonar és una afecció que afecta directament els pulmons i, per tant, la respiració. El problema sorgeix d'una acumulació excessiva de líquid als pulmons, per la qual cosa cal una hospitalització amb urgència.

Hi ha dos tipus d'edema: l'edema pulmonar relacionat amb el cor (cardiogènic) i l'edema pulmonar no relacionat amb el cor (no cardiogènic). Aquest últim és el que ha patit el presentador de Telecinco. I tot i que hi ha diferents causes, els especialistes recullen que les grans altures solen ser una de les més comunes.

A més, hi ha una sèrie de riscos que augmenten exponencialment la possibilitat de patir aquest tipus d'edema. Entre ells hi trobem les arrítmies, el consum d'alcohol, la diabetis o la pressió arterial alta.

Normalment, depèn de cada persona i de l'altura a què s'arriba, però el més normal és presentar símptomes quan un es troba en una alçada de més de 2400 metres.

Jorge Javier Vázquez
Els pulmons poden patir directament els canvis bruscs d'altura | @jorgejaviervazquez

Com que algunes persones pugen tan alt  sense haver preparat prèviament el cos, s'exposen que els seus pulmons no estiguin acostumats als canvis dràstics d'alçada. Els símptomes més comuns són el mal de cap, la sensació de manca d'aire, la debilitat, febrícula i una possible taquicàrdia que també es presenti com un dolor intens al pit.

 

Com podem habituar el nostre cos quan som a molts metres d'altura?

Segons els especialistes, la millor manera de prevenir aquest tipus d'edema és anar augmentant de forma progressiva l'alçada que es vol pujar. Perquè el teu cos es pugui acostumar, es recomana no superar entre 300 i 600 metres per dia un cop s'arriba als 3.000 metres sobre el mar.

És clau mantenir una hidratació correcta i una dieta en hidrats de carboni, alhora que un distanciar-se del tabac o de l'alcohol. A més, al mínim senyal de presentar algun símptoma és recomanable parar i reposar.

Així mateix, hi ha una sèrie de medicaments que poden ser útils: l'acetazolamida o la nifedipina, però han de ser receptats per un metge. Si comptes amb la seva aprovació, t'hauràs de prendre el medicament uns dies abans d'ascendir a aquesta altura. Per saber la dosi que hauràs de prendre al teu lloc de destinació, hauràs de consultar l'especialista en qüestió.

▶️ Vídeo del dia