IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Què és la 'Mara Salvatrucha' i per què és una de les bandes llatines més perilloses?

En total, a Espanya s'han detectat més de 20 bandes de delinqüents

Miembros de la mara Salvatrucha en prisión.
Membres de la 'Mara Salvatrucha' a la presó. |  Peru.com

El març del 2014, la Guàrdia Civil va dur a terme l'Operació Croissant, en la qual van ser detinguts 35 presumptes integrants d'una perillosa organització internacional. D'aquesta forma, es confirmava la presència a Espanya d'una de les màfies llatines més nocives de tot el món: la 'Mara Salvatrucha', també coneguda com a MS-13. Pel que fa a les detencions, aquestes es van dur a terme a Alacant, portant a la presó a dos dels caps d'aquesta perillosa organització i posant de manifest que la guerra entre bandes llatines és una realitat a Espanya.

Què és la 'Mara Salvatrucha'?

Tot i que la banda es va originar a Los Angeles durant la dècada dels 80, aviat van guanyar adeptes als països del nord de Centreamèrica, sobretot a Guatemala, El Salvador i Hondures. Pot ser que l'origen del terme «salvatrucha» es degui a un gentilici despectiu derivat de salvadorenc, ja que molts dels seus membres són originaris d'aquest país. Encara que la Mara ha experimentat un creixement exponencial a Centreamèrica, també s'ha estès a països europeus com Itàlia o Espanya.

Els membres entren a la banda disposats a formar part d'algun grup social. Cal tenir en compte que es tracta de persones marcades per la pobresa i que es mouen per l'instint de supervivència als barris més perillosos d'El Salvador o Perú. Principalment, es dediquen a l'extorsió i al tràfic de drogues, de la mateixa manera que altres bandes llatines del carrer. Són rivals d'altres organitzacions com els Latin Kings, la Mara 18 o els càrtels mexicans de la droga.

Per a poder entrar a la 'Mara Salvatrucha' és necessari sotmetre's a un ritual d'iniciació, acceptant així la protecció del grup. Aquests ritus solen ser extremadament violents, com per exemple haver de suportar una pallissa durant 13 segons —el número 13 governa tots els aspectes d'aquest grup— o introduir-se a un territori enemic i matar al membre d'una banda rival. La Mara es regeix per codis molt estrictes i estableix el seu propi llenguatge. Per exemple, una manera d'identificar a un membre de la MS-13 és a través del signe de les banyes o observant els tatuatges.

La tornada de la Mara

La MS-13 va demostrar que està de tornada en una macrooperació policial a Los Angeles, on va néixer la banda llatina. De fet, Donald Trump ha declarat que la màfia llatina és una prioritat per a la policia nord-americana i que no pararà fins a veure a l'últim dels seus membres entre reixes. No obstant això, aquest sembla ser un dels problemes que es presenten a l'hora d'acabar amb la 'Mara Salvatrucha', i és que la superpoblació és tal a les presons centreamericanes que la banda s'ha fet amb el control d'elles, exercint un poder superior al dels mateixos funcionaris de la presó. L'Eme sobreviu a la presó.

Los tatuajes, una de las señas de identidad de la banda.

Els tatuatges, un dels senyals d'identitat de la banda.  El nuevo diario.

 

La 'Mara Salvatrucha' a Espanya

Al territori espanyol, la Guàrdia Civil ha detectat uns 20 grups consolidats a Barcelona, Tarragona, Girona, Madrid i Alacant, encara que hi ha hagut indicis d'activitat a Càncers, Melilla, Castelló, Lleida i València. El clima social d'Espanya és molt diferent del dels seus països d'origen, per la qual cosa rares vegades es produeixen successos de gravetat. No obstant això, aquests grups estan implicats en diversos delictes d'extorsió i tràfic i no dubten a agredir a membres de bandes rivals, sigui amb armes blanques o de foc.

El 31 de desembre del 2013,  representants de cinc bandes es van reunir a un local d'Alacant per a la creació del Programa 34: un full de ruta per a la unió de la banda llatina en una mateixa organització depenent de la Savatrucha 13, una ramificació de la Mara a El Salvador. Encara que l'Operació Croissant va frustrar els plans dels delinqüents, la MS-13 no va quedar completament desarticulada. «Està tractant d'assentar-se a Espanya», va comunicar la Guàrdia Civil.

La confessió de Venus Romero

Per entendre millor el caràcter violent de la 'Mara Salvatrucha', recollim el testimoniatge de Venus Romero Iraheta, una jove delinqüent de 18 anys que va ser detinguda al comtat de Fairfax (Virgínia, EUA). Iraheta va confessar haver estat l'autora de la mort d'una adolescent de 15 anys el nom de la qual era Damaris Reyes Rivas. «Hem recordàs fins el dia que ens tornem a veure a l'infern, no oblidis el meu nom», li va dir abans d'assestar-li diverses punyalades al coll.

La jove assassina assegura a la policia que no recorda quantes vegades va apunyalar a l'adolescent, encara que van ser «com unes 13». El motiu del crim era que Reyes estava involucrada en l'assassinat de la seva parella, qui també formava part de la 'Mara Salvatrucha'. Preguntada sobre si tindria remordiments en un futur, nega contundentment amb el cap.

Les bandes llatines segueixen sent una xacra que sacseja Centreamèrica i que busca el seu buit als països de parla hispana i als Estats Units. Els joves consideren que es tracta d'una oportunitat per poder sortir de la pobresa, ja que una família intocable, els salvarà de morir als carrers. De moment, l'educació i integració dels col·lectius més desfavorits segueix sent una alternativa a l'actuació policial. Resulta inútil enviar al delinqüent entre reixes si, una vegada a la presó, la Mara segueix controlant-ho tot.


Comentaris

envia el comentari