URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Què significa el triangle negre invertit que duen alguns medicaments?

Des del 2013 alguns medicaments inclouen al prospecte i a la fitxa tècnica un triangle negre invertit amb el missatge «Aquest medicament està subjecte a seguiment addicional»
Des del 2013 alguns medicaments duen un triangle negre invertit al prospecte i a la fitxa tècnica. | OCU.
 

Pot ser que alguna vegada t’hagis trobat que algun dels teus medicaments porti un triangle negre invertit al prospecte i a la fitxa tècnica i que vagi acompanyat d’aquest missatge: «Aquest medicament està subjecte a seguiment addicional». Això significa que aquell fàrmac està sota un control especial perquè se sap poc sobre la seva seguretat i els seus efectes secundaris a llarg termini. Es tracta d’una normativa vigent als països de la Unió Europea que va entrar en vigor l’1 de setembre del 2013.

Els motius pels quals aquests medicaments reben un seguiment més intensiu que la resta són principalment tres: que el fàrmac contingui un nou principi actiu autoritzat per la UE després de l’1 de gener del 2011, que es tracti d’un medicament biològic o que disposi d’una autorització de comercialització condicional.

 

Amb aquesta mesura es vol recordar a la ciutadania la importància d’informar els professionals sanitaris de qualsevol sospita d’una reacció adversa. La notificació es pot fer a través del formulari electrònic de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

El triangle negre invertit significa que aquell fàrmac està sota control especial perquè no se sap prou sobre la seva seguretat. | Youtube.
 

Alerta sobre un nou medicament per combatre la diabetis de tipus 2

La canagliflozina (Invokana® i Vokanamet® en noms comercials) és un dels exemples de medicaments amb el triangle negre invertit en el qual s’han detectat alguns efectes adversos. Un estudi ha observat que els pacients que rebien aquest fàrmac, que serveix per combatre la diabetis de tipus 2, rebien el doble d’amputacions en els membres inferiors que els pacients que prenien un medicament placebo.

 

Arran d’aquest estudi s’ha engegat una avaluació a escala europea sobre la seguretat de la canagliflozina. Mentre no s’obtinguin uns resultats definitius, l’AEMPS recomana als pacients que l’estiguin prenent que segueixin les pautes estàndards del control rutinari preventiu del peu diabètic, que mantinguin una bona hidratació general i que informin el seu metge si pateixen úlceres, decoloracions de pell, dolors de nova aparició o sensibilitat en les extremitats inferiors.