L'escriptor Quim Monzó rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

D'aquesta forma, es distingeix la seva tasca intel·lectual i literària, i la seva contribució a la vida cultural dels Països Catalans

Quim Monzó, en una imatge d'arxiu
Quim Monzó, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

El guardonat escriptor català Quim Monzó ha obtingut el 50è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que atorga anualment Òmnium Cultural com a reconeixement a una persona, per la seva obra literària o científica en llengua catalana, així com per l'exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, i la seva contribució a la vida cultural dels Països Catalans. 

Monzó rebrà 20.000 euros, i un guardó obra d'Ernest Altés, en el marc d'una cerimònia que tindrà lloc al Palau de la Música el pròxim 4 de juny. Aquesta vegada, l'encarregat de trucar el guardonat no ha estat el president d'Òmnium Cultural, com en els darrers anys, però Jordi Cuixart sí que ha volgut fer l'anunci a través d'una carta que l'escriptor català va rebre la setmana passada. 

Un dels escriptors catalans més reconeguts

Quim Monzó és conegut per les seves col·laboracions amb molts mitjans de comunicació del nostre país, així com per les seves traduccions de Truman Capote, Roald Dahl, Ernest Hermingway o Mary Sherley, entre altres. A més, l'any 2007 va ser l'encarregat de pronunciar el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt, una dissertació en forma de conte allunyada del model tradicional. 

L'escriptor Quim Monzó al costat del vicerpresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri
L'escriptor Quim Monzó al costat del vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri | cedida

 

Va ser precisament durant aquest discurs quan va aprofitar per fer valdre la llengua i la literatura, i criticar l'actuació d'alguns polítics, que l'usen com a excusa per a la demagògia. Monzó és conegut, a més, per ser l'autor de més de 20 llibres, alguns dels quals han estat traduïts a una vintena de llengües. 

No es tracta, naturalment, del primer reconeixement que rep Monzó, ja que també va rebre el Premi Prudenci de novel·la, el Premi Crítica Serra d'Or en diverses ocasions, el Premi Nacional de Literatura, el Premi dels escriptors catalans de l'AELC per tota la seva obra, el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre en Català o el Premi Ràdio Associació de Catalunya. 


Comentaris

envia el comentari