IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Amb quina freqüència cal dutxar-se segons els dermatòlegs

Segons alguns dermatòlegs, dutxar-se massa pot alterar la funció protectora de la pell

Segons alguns dermatòlegs, dutxar-se massa pot alterar la funció protectora de la pell | Cedida

Dutxar-se tots els dies és bo o no? Saber què és el millor per a la nostra pell és un dilema que es ve donant des de fa anys i que ha estat estudiat pels dermatòlegs. Actualment la major part de persones tenim fàcil accés a condícies i a un lloc on dutxar-nos diàriament, la qual cosa fa que en ocasions puguem abusar d'això. En aquest article exposarem els consells de la dermatologia sobre la freqüència, el tipus de dutxa i els productes que són més beneficiosos per mantenir un òrgan tan important com la pell en perfecte estat. Vegem què opinen els professionals de l'àrea de la salut de la pell entorn d'aquesta qüestió. 

La pell: quina funció compleix en l'organisme?

La pell és l'òrgan més gran del cos humà, amb una extensió d'aproximadament 2 metres quadrats i una espessor d'entre 0,5 i 4 mil·límetres, i s'encarrega de funcions molt diverses i rellevants. A més de la funció de protecció contra agents externs potencialment nocius, la pell és la responsable del manteniment de la hidratació, afavorint la flexibilitat, així com de l'eliminació de toxines i de la mediació entre l'entorn i el cos, comunicant l'exterior amb l'interior.

Popularment es coneixen les tres capes principals de la pell. Aquesta són l'epidermis, la capa més externa, la dermis, que és intermèdia, i la hipodermes, la funció principal de la qual consisteix en l'emmagatzematge de greix. L'acte de dutxar-se implica fonamentalment a l'epidermis, ja que és la capa que entra en contacte directe amb l'aigua, amb els productes químics que s'utilitzen i amb la manera d'assecar-la. A continuació anem a veure quin benefici té dutxar-se cada dia.

Segons alguns dermatòlegs, dutxar-se massa pot alterar la funció protectora de la pell | Cedida

Què opinen els dermatòlegs?

Dins de l'acte de dutxar-se trobem diversos factors que poden incidir en la correcta salut de la pell. La freqüència, la temperatura de l'aigua, el tipus de productes que apliquem i el procediment d'assecament fan que pels dermatòlegs l'estudi d'aquest acte tan comú sigui d'especial interès. El doctor Richard Gall, expert dermatòleg de la Universitat de Califòrnia, ha descobert en una de les seves recerques que en la pell es troba un bacteri que «ensenya» a les cèl·lules cutànies a crear els seus propis agents protectors. En concret, aquest bacteri crea un tipus d'antibiòtics que lluita contra els bacteris negatius que poden afectar a la nostra pell.

A més ajuda a mantenir un equilibri saludable dels lípids i els olis que trobem en ella. Per a Richard Gall, dutxar-se cada dia no és necessàriament un hàbit saludable. A més apunta que dutxar-se amb aigua calenta accelera i accentua la deshidratació i la deterioració de la pell. El dermatòleg José Raúl González afegeix que «l'excés de neteja en el cos dóna més problemes que la brutícia del mateix». D'altra banda, dermatòlegs com José Carlos Moreno afirma que dutxar-se cada dia no és ni bo ni dolent i que no provoca danys en la pell. Ja que aquest expert apunta que «l'ús de sabó pot ser negatiu, ja que pot diluir les substàncies de defensa de la pell», advoca per ensabonar prioritàriament les àrees que més s'embruten.

Per tant, veiem que entre els professionals existeix disparitat d'opinions. En qualsevol cas trobem un punt mitjà pel que fa a la freqüència en què la dutxa ha de realitzar-se: no és convenient dutxar-se dues vegades al dia ni una vegada a la setmana. Vegem què és el que es considera ideal per a la nostra pell.

Amb quina freqüència és bé dutxar-se?

  

Apunten que la resta del cos no requereix sabó, ja que els lípids i els olis existents són essencials per contribuir a la humectació de la pell i la seva correcta hidratació. De totes maneres, de manera general, els dermatòlegs coincideixen que banyar-se dues vegades al dia és negatiu per a la salut de la pell, ja que es danyen el mantell àcid, l'hidró-lipídic i el còrnic, barreres protectores que eviten l'aparició de fongs, bacteris i virus. Per descomptat, també hi ha opinions en contra d'aquesta postura. En qualsevol cas, dutxar-se una vegada al dia utilitzant el producte adequat, ensabonant les àrees indicades i a una temperatura baixa no té per què resultar molt negatiu per a la nostra pell i de fet és la més comuna entre la majoria de persones occidentals.


Comentaris

envia el comentari