Quins són els passos a seguir si som víctimes d'un atemptat terrorista?

Actuar amb calma i no fingir que estem abatuts són algunes de les recomanacions que proposa el ministeri de l'interior

 

La crescuda dels actes terroristes als darrers anys ha provocat que, malauradament, la societat s’hagi hagut de conscienciar davant d’aquests fets. Per això mateix, el ministeri de l’interior, encapçalat pel ministre Juan Ignacio Zoido, ha presentat un decàleg de recomanacions per si mai ens trobéssim involucrats en un atemptat.

Mitjançant un vídeo i una campanya promoguda pel mateix ministre, el medallista olímpic català Saúl Craviotto i el tinent de la Guàrdia Civil José Vázquez, l’organisme espanyol ha optat per alertar de com solucionar i trobar vies d’escapament davant d’aquesta creixent problemàtica.

 

No detenir-se ni fingir que ens han abatut

El decàleg en qüestió planteja que el millor comportament possible davant d’un atemptat és «actuar amb la major calma possible». D’aquesta manera demanen també que «no ens detinguem a recollir les nostres pertinències ni ens tirem al terra fingint estar abatuts».

 

D’altra banda, l’acció promou també que, si és possible, l’individu en qüestió ajudi a altres persones a sortir de la zona dels fets —per la qual cosa és important localitzar-ne les sortides d’emergència— i seguir totes les instruccions del personal de seguretat.

Què fer si no podem sortir del lloc dels fets?

Amagar-se darrere d’un mur i bloquejar les portes amb algun element pesant, són algunes de les recomanacions més cridaneres. I és que si no podem sortir de la zona dels fets —ja sigui un edifici tancat o una zona oberta— el decàleg proposa que l’individu no es mogui i s’amagui, per no cridar l’atenció de l’atacant.

 

Així mateix, explica també que sempre tinguem localitzada una via d’escapament i que no es facin «sorolls innecessaris» com parlar per telèfon. Per això, recomanen tenir-lo silenciat i romandre a l’espera que passin els fets.

 

Minuts després o quan sigui possible, el telèfon mòbil ens servirà per alertar als equips de rescat, sempre que els terroristes estiguin lluny de la nostra posició.

 

Finalment, les recomanacions del ministeri conclouen assegurant que no fem moviments sospitosos. Perquè quan arribin les forces de seguretat no ens confonguin amb un presumpte terrorista.  Comentaris

envia el comentari