IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Rajoy pausa els projectes del govern espanyol per centrar-se en Catalunya

El Congrés no aprovarà els Pressupostos ni iniciarà els debats del finançament autonòmic fins al 2018

El presiden del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu.
Rajoy pausa tots els projectes del govern espanyol per atendre a Catalunya | CatalunyaDiari.com

La tensió que es viu a Catalunya, provocada pel conflicte independentista, ha comportat la paralització de tota activitat legislativa del govern espanyol, per dedicar els seus esforços a evitar la separació de la comunitat de la resta del territori, deixant per més endavant altres prioritats amb què compta l'administració, segons informa ‘El Mundo’.

D'aquesta manera, l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2018, la proposta del sistema de finançament autonòmic, l'inici d'activitats de la comissió encarregada d'analitzar el model autonòmic o la renovació del Consell d'Administració i del president de la Corporació RTVE, són algunes de les tasques pendents que no atendran fins a l'any vinent.

Precisament, va ser el mateix ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el principal portaveu en el moment d'aparcar algunes de les activitats de caràcter nacional que involucren directament al seu organisme per evitar interferir a la resolució del delicat conflicte a Catalunya, donant prioritat a trobar l'òptima solució d'aquest.

El ministro de Hacienda, Cristóbal Montoro, da prioridad al conflicto en Cataluña
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, dóna prioritat al conflicte a Catalunya | Cedida

Contínues reunions extraordinàries

El Consell de Ministres ha celebrat, contínuament, reunions extraordinàries dedicades a aconseguir acords en relació a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. En aquestes, s’ha anat desenvolupant l’Administració de Catalunya, que va heretar el lloc del govern cessat, a més de disposar dels recursos necessaris per a la correcta celebració de les eleccions del 21 de desembre.

La dificultat de trobar pactes

Se confía que el PNV apruebe los presupuestos
Es confia que el PNV aprovi els pressupostos | Europa Press

 

Un altre motiu pels que s'ha donat prioritat a tancar el conflicte de Catalunya en aquest tram de final d'any, han estat les divergències existents al Congrés per la diversitat d'opinions que hi ha respecte al problema de l'autonomia. De fet, el govern espanyol ha tingut grans dificultats per tancar els acords imprescindibles per poder aprovar les seves propostes.

Així doncs, el 2018 arrancarà amb els comptes de l'Estat prorrogats del present any. No obstant això, es confia que a inicis del cicle vinent, el PNV accedeixi a aprovar els pressupostos per poder iniciar la nova etapa; tenint en compte que l'organisme compta amb un grup favorable dins del País Basc per donar suport a aquests.

Segueixen els retards del finançament autonòmic

La promesa de comptar amb el sistema de finançament autonòmic l'any 2017 ha quedat completament descartada. Tant és així, que es confia en el fet que en 2018 comencin les negociacions per aconseguir implementar els nous models. No obstant això, la delicada situació de la Cambra complicarà l'execució de pactes, pel que es preveu que les negociacions siguin de llarga duració.


Comentaris

envia el comentari