El rei Joan Carles té comptes bancaris secrets a Suïssa

ETB ha emès un documental sobre els negocis secrets del monarca emèrit

ETB ha sacado a la luz las cuentas ocultas del rey Juan Carlos
ETB ha tret a la llum comptes ocults del rei Joan Carles | cedida

El rei Joan Carles torna a ser el centre d'atenció, aquesta vegada per un documental que aquest diumenge va emetre la televisió basca ETB sobre els negocis ocults del monarca. Un programa que va ser un èxit d'audiència, amb un 8,2% de quota de pantalla, competint amb 'Gran Hermano VIP' i 'MasterChef'.

Amb el reportatge 'La monarquia: Un negoci rentable' es pretenia comprovar si els negocis del rei emèrit eren sospitosos i qüestionables. Molta gent va rebutjar participar en el documental per la polèmica de la seva temàtica, encara que si va comptar amb un antic empleat de l'ambaixada espanyola a Aràbia Saudita, un exbanquer suïs, diversos periodistes i Gabriel Rufián.

El rei Joan Carles cobrava comissions

El diputat d'ERC va qualificar el rei emèrit de «comissionista» i va assegurar que, «per motius obvis», la reina Letícia i Froilà són dues grans esperances per als republicans a Espanya. Altres testimonis també van explicar que el monarca cobrava comissions durant el seu regnat, tot i que no era conscient de si era legal o no.

A més a més, algunes de les persones que han participat en el documental han afirmat que pensar que el rei Felip VI no té negocis extraoficials amb la banca suïssa i «creure que és l'excepció» seria un error, ja que les pràctiques de l'actual monarca són comparables a les del seu pare.

Don Juan Carlos siempre ha tenido una gran relación con los líderes de los países del Golfo
El rei Joan Carles sempre ha tingut una gran relació amb els líders dels països del Golf | CatalunyaDiari.cat

Manté una fortuna en comptes secrets a Suïssa

Al documental també declaren que el rei Joan Carles té diversos comptes bancaris a Suïssa que són secrets i ningú coneix. Allà hi guardaria gran part de la seva fortuna, de la qual no se'n coneix cap quantitat. L'última aproximació que es va fer va ser fa quinze anys i aleshores es xifrava en 2.000 milions d'euros.

A més a més, es va fer una suma de tots els ingressos que ha tingut al llarg de la seva vida, comptant que té un sou oficial de 292.000 euros. A aquesta xifra se li han d'anar afegint altres quantitats com les herències que ha rebut i els 200 milions de pessetes que va rebre de diversos empresaris quan es va casar amb Sofia.

També s'han de tenir en compte els 100 milions de pessetes que va demanar al príncep saudita i els 10 milions al príncep persa, «per ajudar la democràcia» l'any 1977. Pocs anys després ja es va començar a relacions amb els reis àrabs, fent d'intermediari en la compra de petroli i guanyant grans sumes de diners amb això.

Segons les persones entrevistades al documental, també hauria guanyat molts diners gràcies a Corinna, tot i que finalment les conseqüències de la seva relació serien pitjors. Si va poder arribar a guanyar 100 milions d'euros amb les comissions de l'AVE a la Meca, per l'altra banda la seva «amistat perillosa» va suposar l'inici del declivi del rei emèrit.

Felip VI seria com el seu pare

Per últim, alguns entrevistats critiquen la Llei de Transparència de la Casa Reial perquè no es detallen les despeses que tenen i no s'especifica en què es gasten els diners dels contribuents. A més, tampoc hi figuren els regals que els hi ofereixen alguns empresaris o les cases reials d'altres països.

En aquest sentit, veuen «impossible que la reina Letícia hagi estalviat 8 milions d'euros», ja que no té «cap empresa que pugui donar-li beneficis». Per això creuen que Felip VI és igual al seu pare i asseguren que «la falta de transparència s'hereta». «Segurament la continuïtat de la monarquia dependrà de què continuï sent un negoci rentable per al poder de l'Estat», han sentenciat.


Comentaris

envia el comentari