Muntatge rei Joan Carles i rei Felip

El rei Felip se n'afarta i pren una decisió inesperada amb el seu pare

Felip medita castigar Joan Carles

Felip ha dit prou. L'actitud adoptada el cap de setmana passat pel seu pare a Sanxenxo ha estat excessiva. El rei té previst aplicar un càstig sever al seu pare que podria deixar més d'un bocabadat.

Aquest dilluns tenen previst reunir-se en una trobada privada a la Zarzuela. Serà la primera vegada que es vegin les cares després de 22 mesos. L'agost del 2020, l'emèrit s'acomiadava d'Espanya amb destinació a Abu Dhabi.

Anunciava per escrit a Felip que marxava «per contribuir a facilitar l'exercici de les teves funcions. Des de la tranquil·litat i assossec que requereix la teva alta responsabilitat». Era la manera d'anar-se'n abans que el fessin fora de males maneres.

Amb anterioritat ja havia rebut una advertència per part del rei, que li havia retirat l'assignació econòmica i a més rebutjava la seva milionària herència. Eren senyals evidents que alguna cosa no funcionava en la relació familiar.

En els darrers dies, des del Govern han demanat explicacions a Joan Carles. Volen que s'aclareixi l'origen de la seva fortuna, les societats en paradisos fiscals i el lloc on assentarà la seva residència.

El rei Felip VI seriós
Felip és conscient que ha de prendre una decisió amb Joan Carles | Europa Press

També volen conèixer els detalls del viatge a Espanya i com es van pagar els 56.000 euros que va costar l'avió privat. No cal passar per alt que el codi de conducta imposat per la Zarzuela impedeix a la família acceptar regals amb tant de valor.

Amb certa prepotència, l'emèrit responia a la premsa sobre aquestes qüestions: «Explicacions de què?». Queda clar que ara mateix el que menys preocupa és l'estabilitat de la institució. No sembla reparar les conseqüències que pugui tenir per al seu fill els seus comportaments. Felip no està disposat a tolerar més insolències per part del seu pare. No li ha agradat gens que actués amb tanta llibertat.

Primer va anar a Sanxenxo, quan el més normal és que anés a la Zarzuela a presentar els seus respectes al Cap de l'Estat. A això se li uneix l'excessiu exhibicionisme públic durant els darrers quatre dies.

En vista de tot això, hi va haver un canvi de plans per part de l'actual llogater del palau. Va optar per fer la trobada privada i treure'l de la seva agenda. La intenció és que Joan Carles es retrobi amb el seu fill, la seva dona i alguns dels seus nets.

Muntatge del rei Felip, de la reina Letícia i de Pedro Sánchez
Els reis tenen el suport de Pedro Sánchez per treure-li privilegis a l'emèrit | Catalunya Diari

Queda per veure si Letícia o la infanta Sofia acudiran a l'acte. En qualsevol cas, tot apunta que no es difondran imatges de la reunió.

Felip pot venjar-se

Felip pot desplaçar el seu pare per sempre. I per això, té el suport de Pedro Sánchez, que estaria encantat d'apartar l'emèrit. Per això es valdrien del BOE. Es tractaria de modificar el Reial decret del 19 de juny de 2014. En ell, Joan Carles signava la seva abdicació i se li reconeixia el títol de rei de manera vitalícia i amb «caràcter honorífic». Però es pot canviar en qualsevol moment, i en aquests instants és un fet que no s'ha de descartar.

Suposaria una decisió molt dura per a l'actual rei. Però per adoptar aquesta mesura tindria el suport de la reina i del Govern. De moment, es planteja com una mesura d'amenaça. Felip considera que aquesta llei és la millor fórmula per controlar l'emèrit. La seva actitud ha erosionat molt la institució i en joc hi ha el futur de la Corona. Sap que aconseguiria guanyar molt de suport entre la classe política amb aquesta mesura.