Posen data a la tornada del rei Joan Carles I a Espanya

El rei emèrit té en ment tornar per les dates nadalenques un cop que Hisenda hagi regularitzat la seva situació fiscal

El Rei Joan Carles I molt seriós
Posen data a la tornada del rei Joan Carles I a Espanya| GTRES

El rei emèrit Joan Carles I planeja tornar a Espanya molt aviat, ja que fonts pròximes al monarca asseguren que té pensat tornar per Nadal, quan s'hagi regularitzat la seva situació fiscal amb Hisenda. És la primera vegada que Joan Carles planteja la possibilitat de tornar després de quatre mesos de retir a la Unió dels Emirats Àrabs Units.

El rei Joan Carles va abandonar Espanya en una operació secreta després que el Govern i la Casa Reial acordessin la seva sortida perquè els seus escàndols judicials no perjudiquessin el seu fill, el rei Felip VI, i a la Corona. Joan Carles va acceptar a contracor, però va deixar clar que seria un retir temporal.

Ara, confia que l'Agència Tributària liquidi la qüestió com més aviat possible i obri un nou escenari més propici per al seu retorn. El seu advocat, Javier Sánchez-Junco, ha presentat una declaració voluntària per intentar regularitzar el suposat ús indegut de targetes opaques. Així, Hisenda haurà de respondre en els pròxims dies a la petició, i notificar quin és l'import a pagar.

Es tracta d'una declaració voluntària de l'emèrit amb relació a l'ús de targetes bancàries que li va facilitar l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, investigat per la Fiscalia per haver donat diners a Joan Carles sense que això ho declarés a Hisenda. Joan Carles va presentar la declaració voluntària quan Corinna Larsen, examiga íntima d'ell, va declarar que li havia regalat 65 milions d'euros procedents d'una donació del rei d'Aràbia Saudita.

Aquest va ser l'escàndol, que va motivar la sortida pactada de Juan Carlos d'Espanya, després d'unes setmanes de molt enrenou mediàtic. No obstant això, la declaració voluntària de l'ex Cap de l'Estat no es refereix a la riquesa que Joan Carles podria atresorar a l'estranger, sinó que es tracta d'una estratègia per neutralitzar la investigació oberta a la Fiscalia del Suprem al voltant d'aquesta qüestió.

L'advocat de Joan Carles pretén així desactivar la investigació al voltant de les targetes opaques, sol·licitant una declaració voluntària i el pagament d'una multa. Ara, Hisenda ha de respondre a la petició de regularització, decidir si requereix o no aclariments i fixar el muntant de la multa.

Tres línies d'investigació

L'emèrit confia que aquest procés aclareixi el camí de les investigacions judicials obertes al Suprem, fet que li proporcionaria un pretext per tornar a Espanya, probablement per Nadal i, en aquests moments, hi ha tres vies d'investigació.

La primera investiga els diners que va rebre d'Aràbia Saudita a través del contracte de construcció de l'AVE a la Meca, de més de 6.000 milions d'euros. El rei emèrit va negociar personalment l'adjudicació de les obres, i el Suprem investiga si va amagar els diners rebuts en comptes suïssos a nom de fundacions creades en paradisos fiscals. En aquest cas, Joan Carles estaria protegit per la seva inviolabilitat.

En segon lloc, s'investiga l'informe d'intel·ligència financera de l'autoritat supervisora en matèria de blanqueig de capitals 'SEPBLAC'. Aquest organisme va detectar moviments irregulars que podrien amagar una fortuna oculta de gairebé 10 milions d'euros per part del rei emèrit, suposadament a l'illa de Jersey.

La tercera via és la de la targeta de crèdit, en les que l'amic mexicà del rei ingressava grans quantitats de diners gestionades, presumptament, per un coronel de l'Exèrcit de l'Aire, persona de confiança de Joan Carles, que actuaria com a testaferro.

Però, a més, se sospita que diversos membres de la família reial haurien tirat d'aquests fons sense declarar a Hisenda, i això convertiria el blanqueig de capitals a enriquiment il·lícit de patrimoni. Segons la Fiscalia, les investigacions en aquest terreny es troben molt avançades fins al punt d'estar preparant una denúncia davant el Suprem.

Vol estar a casa

Els escàndols de corrupció van motivar la sortida d'Espanya del rei emèrit el 3 d'agost, rumb als Emirats Àrabs Units. Després d'anunciar el seu nou lloc de residència, embolicat en un gran secretisme, Joan Carles va declarar que es tractava d'un retir forçat per la situació i que en tot cas seria una cosa temporal.

Va ser el periodista Carlos Herrera, proper al rei Joan Carles, que va anunciar des de les ones de la cadena Cope, el passat 3 de novembre, la intenció de l'emèrit de tornar a Espanya: «Hi ha alguns que estan molt còmodes amb aquesta distància, però convindria que no s'acostumessin al fet que estigui fora».

Carlos Herrera va explicar que el rei es trobava en bon estat: «Escolta la ràdio, llegeix les notícies, fa gimnàstica, ha perdut quatre quilos, ha millorat aquesta cama que li dona tants problemes i que li fa caminar amb bastó. Està bé». Però també va avançar les seves intencions: «El missatge és que vol estar a casa, lògicament, com tothom».

Ara, el seu cercle íntim ofereix nova informació i asseguren que Joan Carles ja veu més a prop el moment del seu retorn. Si Hisenda respon i li permet regularitzar la seva situació, l'emèrit no veu raó perquè hagi d'allargar més la seva jubilació. Si això es produeix abans de les festes de Nadal, Joan Carles es veu a casa a la nit de Nadal i Any Nou.


Comentaris

envia el comentari