Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La princesa Elionor al costat del seu pare, el rei Felip

El rei Felip i Letícia, enfrontats pels estudis de la princesa Elionor

El rei aposta per una instrucció militar com la que ell va tenir, mentre que la reina prefereix una formació civil

La princesa Elionor està a punt de començar una nova vida lluny d'Espanya. L'hereva al tron se'n va a Gal·les per estudiar el batxillerat en un prestigiós internat. La seva educació és precisament un focus de tensió entre el rei Felip i la reina Letícia.

I és que els pares d'Elionor no s'acaben de posar d'acord en el tipus de formació que més li convé. A ningú se li escapa que el futur de la nena, a punt de fer els 16, està lligat a les destinacions del país. I el debat sobre la seva educació genera friccions.

El dubte està en si ha de rebre instrucció militar o no. Perquè quan arribi a ser reina, Elionor serà també cap de les Forces Armades com ho és ara el seu pare. La societat ho té clar: dos de cada tres espanyols aposta per la instrucció militar de la princesa.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

L'educació de la princesa Elionor, que s'ha convertit en una qüestió d'Estat, està en mans del Govern i de la Casa Reial. El rei Felip i els partits havien aparcat el tema fins ara. Però la discussió ha arribat fins al mateix cercle familiar.

Batxillerat en un centre exclusiu

El rei Felip i la reina Letícia, d'acord amb les principals forces polítiques, han decidit donar a l'hereva del tron una educació lliure i cosmopolita. Per això estudiarà batxillerat a l'UWC Atlantic College, un exclusiu internat ubicat en un castell medieval gal·lès.

Es tracta d'una fundació internacional amb una xarxa de les escoles que promociona l'aliança de nacions a través de l'educació. Per allà han passat els fills d'algunes famílies reials europees. Allà es fa educació liberal, progressista i avantguardista.

Elionor ja està fent les maletes per viatjar al seu nou destí de cara al nou curs. Però pel que fa a la seva formació, encara hi ha coses per resoldre. Com l'ensenyament superior que seguirà quan acabi el batxillerat, i sobre el qual encara no hi ha una decisió presa.

Sobre l'ensenyament superior, la clau és si ho farà en acadèmies militars o en centres de formació de funcionaris. És un tema important per al país, però també per a la família reial. De fet, ha generat una discussió entre el rei Felip i la reina Letícia.

Col·legis privats per a la princesa i la infanta

Fins ara, tots dos havien coincidit en aquesta mena de qüestions. La princesa Elionor i la infanta Sofia han seguit els passos del seu pare, i van estudiar al centre privat Santa Maria de los Rosales. Allà, el rei Felip va obtenir una formació crucial per al seu desenvolupament.

Això va ser el que va empènyer a Felip i Letícia a no fer cas de les crítiques d'una part de la societat sobre la decisió de no portar-les a un centre públic. Al centre catòlic va rebre una alta qualitat educativa, però també ha limitat el seu cercle de relacions socials. I això llasta la capacitat de representació de la futura reina.

El debat segueix amb el futur educatiu de la princesa una vegada finalitzi els dos anys de batxillerat. Com qualsevol cap d'Estat, hauria de rebre una instrucció jurídica, politòloga i geopolítica, a més de matèries com economia, sociologia i històrica. Però a més, podria rebre també instrucció militar.

Però aquella polèmica va quedar ràpidament oblidada en un calaix, i ara, set anys després, torna a veure la llum. Altres princeses com Elisabeth de Bèlgica, Victòria de Suècia i Salma de Jordània han rebut instrucció militar. Però és una mica atípic, ja que aquesta sol reservar-se als hereus masculins.

Divisió en la família reial

Segons la Constitució espanyola, el rei és el cap de les Forces Armades. Però en realitat, el comandament de l'Exèrcit recau en el Govern i en el seu president. Per tant, no seria desgavellat que estudiés en una acadèmia de funcionaris i no vestida de militar.

La princesa Elionor serà cap de les Forces Armades, però també encapçalarà el cos diplomàtic espanyol. Per això és important que rebi els coneixements propis d'un cap d'Estat. I podria rebre'ls en una Escola Diplomàtica.

El rei Felip és partidari que la seva filla segueixi els seus passos i estudiï en una acadèmia militar, com altres hereves europees. Però Letícia té una opinió diferent, i optaria per una educació civil. Així doncs, el debat està obert, i ha arribat fins a la societat.