ÚLTIMA HORA

Un home mata la seva dona a Sant Joan Despí i és detingut quan volia fugir a l'aeroport del Prat

URGENT

Mor una nena de 14 en un accident amb un cavall al Vallès

Retiren a Iñaki Urdangarin la Medalla d’Or de les Balears

L’abril de 1998 li va ser concedida pel govern presidit per Jaume Matas
El rei Joan Carles i Iñaki Urdangarin en una imatge d'arxiu | Cedida

 

Iñaki Urdangarin ha tornat a rebre un dur cop, aquest cop estant a la presó. El Govern de les Balears ha decidit retirar-li la Medalla d’Or de les Balears després d’atorgar-li fa 20 anys. L’executiu ho ha fet seguint del decret que obliga a retirar aquesta distinció a una persona que hagi estat condemnada fermament, com és el cas del marit de la infanta Elena.

 

Va ser condecorat per Jaume Matas

Era l'abril de l'any 1998, quan l'aleshores president balear Jaume Matas —també condemnat pel Cas Nóos— li va atorgar la Medalla d'Or de les Balears a Iñaki Urdangarin. Ara, però, se li ha hagut de retirar després que l'exduc de Palma estigui complint una pena de presó després de ser condemnat a 5 anys i 10 mesos per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics, frau a l'Administració, tràfic d'influències i delicte contra la hisenda pública.

 

Tot i que la retirada del títol a Iñaki Urdangarin ja havia estat aprovada el passat mes de juny, no ha estat fins ara que s'ha resolt el procés, un cop ha conclòs el termini presentar al·legacions i l'exduc de Palma ha optat per no fer-ho. A més d'Urdangarin, l'executiu de Jaume Matas també li va atorgar aquesta distinció a la infanta Elena. En el seu cas, però, encara manté l'honor perquè ella no ha estat condemnada per cometre un delicte penal.

 

Una de les distincions més altes

Cal destacar que la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears és una de les condecoracions més importants del territori. Es concedeix per homenatjar els mèrits aconseguits, individuals o col·lectius, de les persones o entitats que es distingeixin per la seva trajectòria personal o professional, especialment en defensa, promoció o foments de les institucions i interessos generals de les Balears.

 

Nou revés pels Urdangarin

La retirada de la Medalla d'Or de les Balears és un altre dels efectes del Cas Nóos sobre la família Urdangarin. El juny de 2015, mig any després que la infanta Cristina hagués de declarar davant el jutge com a presumpta cooperadora en dos delictes fiscals, el rei Felip VI va decidir retirar-li el títol de duquessa de Palma de Mallorca a la seva germana i al seu cunyat, com a consort.