IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Rosa Maria Sardà torna la Creu de Sant Jordi a la Generalitat

L’actriu renega d’una de les màximes condecoracions del govern català

L'actriu catalana Rosa Maria Sardà en una roda de premsa
L'actriu catalana Rosa Maria Sardà en una roda de premsa | Cedida

L’actriu Rosa Maria Sardà ha tornat la Creu de Sant Jordi que li va ser reconeguda l’any 1994. Segons un article que ha escrit la directora de cinema Isabel Coixet al diari ‘El País’, la decisió la va prendre concretament el passat 24 de juliol. L’actriu catalana es va personificar al Palau de la Generalitat i va entregar una de les màximes condecoracions que en fa entrega el govern català.

Coixet ha explicat les motivacions que van endur a Sardà a fer aquest pas. Diu que, «ella no se sentia mereixedora d’aquesta medalla». Tanmateix ironitza que aquesta creu, la Generalitat l’utilitza per posar-la en les esqueles el dia que causa defunció. Per tant, «podrien estalviar-se-la». Tanmateix, Sardà va demanar un rebut de conformitat havia fet aquesta devolució de renúncia.

Aquesta decisió va ser prèviament meditada. Sarda acabava de passar una llarga malaltia i no volia comentar-ho amb ningú. No tenia forces per discutir sobre aquest pas que volia fer. En dia de la data en que ho va dur a terme, va anar cap al Palau de la Generalitat. Un cop allí va preguntar a una funcionaria el procediment. Aquesta no la va reconèixer. Posteriorment, després d’una trucada, va aparèixer un altre funcionari que li va estrènyer la mà i la va acompanyar al seu despatx.

En aquell moment l’actriu es va treure una carpeta amb la condecoració i una nota. En aquesta carta Rosa Maria Sardà explica els motius de la seva renúncia. El funcionari va acceptar la carpeta amb un gest mot nerviós per part seva. En sortir del Palau, es va sentir trista, però a la vegada alliberada, ja que, «el preu a pagar per tenir una impecable brúixola moral que et marca en cada moment les accions que has de fer per ser coherent». 

Rosa Maria Sardà en '8 apellidos catalanes'
Rosa Maria Sardà en 'Ocho apellidos catalanes' | Cedida

 


Comentaris

envia el comentari