Les ruptures sentimentals comporten 6 veritats incòmodes

Quan les relacions s’acaben, pensem en moltíssimes coses

Quan les relacions s'acaben, hem de ser conscients de 6 veritats incòmodes
Quan les relacions s'acaben, hem de ser conscients de 6 veritats incòmodes | Pixabay

Una de les sensacions més reconfortants i boniques que podem tenir a la vida és l’amor de parella i el fet de saber que una persona és amb nosaltres sempre, tant en els moments bons com en els dolents.

De fet, l’enamorament ens pot fer sentir moltíssimes coses, des d’eufòria fins a baixades d’ànim, o fins i tot causar-nos addicció. És veritat que l’amor és com una droga, i els seus efectes secundaris poden arribar a ser molt singulars.

L’amor, però, també es pot acabar

Quan es posa punt i final a l’amor, es trenca la nostra parella sentimental i aquella persona tan especial que ens havia fet viure moments únics desapareix del nostre dia a dia. Aleshores, els efectes de l’addicció als seus petons, a les seves carícies, a la seva companyia i al seu somriure, entre altres coses, són tan importants que ens poden causar comportaments amb una tendència a l’obsessió i la depressió

Les relacions de parella es poden acabar per molts motius: una manca de comunicació, les infidelitats, el fet de perdre interès pel que fa a l’altre, etc. I, de fet, no resulta gens fàcil descobrir com podem viure sense aquesta persona que ens agrada tant, perquè la memòria emocional ens va recordant, un cop rere l’altre, les bogeries, les cançons, els viatges, els racons, etc. que associem a aquest individu en particular.

De quina manera podem fer front a les ruptures de parella?

El fet de passar per una ruptura sentimental no resulta gens fàcil, però es pot superar amb l’ajuda del temps, perquè el primer pas que cal fer per aconseguir tirar endavant és assumir que ja s’ha acabat aquella relació.

Tot seguit, podràs descobrir un total de 6 veritats incòmodes relacionades amb les ruptures sentimentals, que t’ajudaran a adonar-te que tothom ha patit per algú, un cop o un altre.

1. La situació de desamor no és una cosa lineal

Dins del desamor hi ha molts alts i baixos, i per això diem que es tracta d’una situació no lineal. Això pot fer que origini moltes contradiccions per a les persones, sobretot durant les fases primerenques de les ruptures. I, tot i que passa per diverses fases, les persones sempre s’exposen a reviure de nou aquests instants viscuts en un passat

Rozzana Sánchez Aragón, que és psicòloga i també investigadora a la Facultat de Psicologia de la UNAM, explica:

«En l’amor, el dol constitueix un procés que resulta més complex que el que es viu quan patim la mort d’algú que estimem perquè, per mitjà del raonament, al dol de la mort es viu un procés lineal que indica que aquell vincle es va acabar i, en canvi, el procés de la ruptura amorosa és cíclic: sempre podem tornar a contactar amb la persona amb qui vam tenir una relació. 

Aquest fet pot comportar que es deixi d’avançar en el sentit de mirar de superar aquella relació i tornar a fer aflorar les emocions que havíem sentit, tant les bones com les dolentes, i això provoca que el procés es compliqui i ens causi més dolor».

Això no implica que el desamor no pugui superar-se perquè, amb el pas del temps, els circuits de les neurones que s’activen mentre dura el procés de l’enamorament es van afeblint. Ara bé, com que en determinats casos l’antic amor els podria reactivar, els experts de la salut mental aconsellen evitar el contacte, com a mínim durant un cert temps, amb l’individu del qual ens vam enamorar. El temps recomanat pot variar segons la força d’aquest sentiment i altres factors diversos, com ara la pròpia autoestima.

En una relació de parella, a diferència d’allò que passa quan es perd una altra persona que estimem, es produeix un joc emocional i es tenen sentiments d’inferioritat, odi, culpa, etc., que a vegades poden arribar a alterar l’estat emocional de la gent.

2. Sovint costa adoptar la decisió d’acabar amb la relació

Com que el desamor no és una cosa lineal i, quan es tracta de posar punt i final a la relació sentimental, les emocions tenen un pes molt rellevant, no resulta gens fàcil que la raó s’imposi a la força dels sentiments. Igualment, tal com hem dit en el primer punt, el paper de l’autoestima és molt rellevant, i sovint hi ha molts individus que, fins i tot després d’haver vist clarament que havien de posar fi al seu vincle sentimental, s’han penedit d’aquesta decisió.

El fet de treballar per tal de millorar i perquè el nostre desenvolupament personal segueixi el seu curs, a banda de saber estimar-nos a nosaltres mateixos, és la forma més eficient per tal de poder tirar endavant amb la situació nova que vivim.

3. Les ruptures sentimentals fan molt de mal

És habitual que l’individu que decideixi acabar amb la relació pateixi amb menor intensitat. Tanmateix, quan algú et deixa sovint el dolor és més fort i dura més, perquè et costa entendre per què s’ha produït la ruptura i fins i tot la pots arribar a veure com un fracàs que comprometi el teu benestar.

Sánchez Aragó pensa que el dolor que experimentem després de trencar amb algú pot ser més profund fins i tot que quan mor algú que estimem. Després d’haver dut a terme una investigació que té en compte el pensament, les conductes i les emocions que es produeixen després d’una ruptura sentimental, va afirmar:

«Sempre que perdem una persona a la qual estimem molt a causa de la mort, el dol apareix i pot ser llarg, però sabem que no podem tornar a veure aquesta persona i la raó, així, fa que siguem conscients del fet que aquest individu no tornarà a la nostra vida.

En el cas romàntic, això és diferent, perquè en aquestes situacions som conscients que podem veure de nou l’individu i descobrir, potser, que ha començat una relació nova. Això podria provocar que visquéssim una situació complicada que ens costi de superar, perquè podem tornar a viure moments que ens causen molt de mal».

Les ruptures fan molt de mal
Les ruptures fan molt de mal | Psicología y Mente

 

4. Els amics en comú es poden perdre

Les ruptures sentimentals no només ens poden fer molt de mal, sinó que també ens poden causar molts efectes negatius si no les sabem superar d’una forma positiva. Fins i tot, ens poden causar una crisi existencial que podria fer-nos falta per tal de poder créixer a nivell emocional.

Ara bé, si no gestionem de manera adequada totes aquelles emocions negatives que sentim —ràbia, ira, etc.—, és possible que l’individu entri en una espiral de negativitat que l’afecti pel que fa a la forma que té de relacionar-se amb el cercle proper de la parella, perquè la gent que el forma podria recordar-li el seu antic company o companya sentimental i podria fer que l’obsessió augmentés encara més.

Tal com hem dit una mica més amunt, cal un «tot o res» per tal de deixar passar el temps, i els amics propers ho podrien patir també, perquè constitueixen una via d’informació directa pel que fa a les coses que du a terme l’altre. Algunes vegades, els amics propers poden cansar-se de la situació, perquè sovint se’ls demana que es posicionin.

5. Tindràs sentiments de solitud, com a mínim durant un cert temps

Les ruptures sentimentals impliquen haver d’acceptar que la teva rutina habitual canviarà, així com el fet de compartir una part important de la teva vida amb una altra persona.

Sovint, la part més difícil de superar és l’habituació a l’afecte d’aquesta persona i el fet d’haver de renunciar a aquests instants d’intimitat. Fins i tot, el fet de pensar que l’altre pot acabar compartint amb una altra persona tots aquells bons moments compartits amb tu pot posar-te gelós i fer que la relació amb l’antiga parella acabi sent complicada.

Hi ha molta gent que no sap estar sola i té tendència a buscar com omplir el buit que experimenta després d’una ruptura amb una altra persona, sense posar-se a resoldre els errors comesos o mirar de reforçar el seu amor propi, que normalment queda tocat després d’una ruptura.

Quan el temps va passant, es van superant els instants de solitud, però cal prendre’s una mica de temps per poder-se trobar a un mateix. Si no ho fem, les nostres relacions posteriors en podrien patir les conseqüències.

6. Podràs ser feliç de nou en l’àmbit sentimental

Tot i que quan es produeix la ruptura sentimental ens podem pensar que la persona amb la qual hem estat fins ara és l’única que ens podrà fer feliços, t’està parlant —i mentint— la teva dependència emocional. El temps cura totes les ferides, i si ens volem recuperar i guarir hem de tenir en compte que una de les millors aliades és la distància.

Les persones som capaces d’adaptar-nos en situacions molt diferents, i tenim la capacitat de ser resilients. En el moment de posar punt i final a una relació, podem viure moments duríssims i sentir molta tristesa. Ara bé, el temps t’ajudarà a sentir-te més bé i a poder obrir el teu cor a algú altre que segur que serà únic.


Comentaris

envia el comentari