Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

És saludable beure aigua d'ampolles de plàstic?

Del PET, un component, se'n poden desprendres substàncies tòxiques

Les ampolles de PET estan controlades per les autoritats. Foto: Latin Blah

Compreu aigua en ampolles de vidre o de plàstic? Si opteu per aquesta darrera opció, us heu plantejat mai si les ampolles de plàstic tenen algun perjudici per a la salut? L'impacte de les ampolles de plàstic s'ha valorat, sovint, pel que fa al medi ambient, però cal veure si perjudica la salut, tal com recull Mejor Con Salud. Els envasos estan fabricats amb PET, un tipus de plàstic que pot desprendre en l'aigua que conté alguns elements tòxics.

Es tracta, en concret, d'ftalats, antimoni, formaldehid i acetaldehid. Aquests materials poden causar problemes de salut. En el cas de l'antimoni, cancerígen, ja hi ha uns màxims regulats i controlats, i per tant no hem de patir. Pel que fa als altres components, es troben en quantitats molt reduïdes. Per exemple, el formaldehid i l'acetaldehid donen el famós «gust de plàstic» a les ampolles quan les exposem moltes hores al sol, que és quan es desprenen.

Cal dir que no existeix un risc directe pel cos en les ampolles de PET. Les autoritats mesuren de prop els índexs de substàncies perquè no sobrepassin els límits. Ara bé, sempre podeu provar altra meba d'envasos com els de vidre, filtres per a l'aigua de l'aixeta o gerres depuradores.

S'ha de tenir en compte, però, que hi ha algunes pràctiques gens recomanables amb les ampolles d'aigua. Reomplir-les és una d'elles. Tot i que s'adverteix a tots els envasos que no s'ha de fer, la majoria de gent les reomple. I és que quan queda buida, a l'ampolla s'hi poden adherir molts bacteris i fongs que ingerim quan tornem a beure. D'altra banda, tal com us hem dit, és molt recomanable no exposar les ampolles al sol per no alliberar formaldehid i acitaldehid.