Els salaris espanyols estan per sota de la mitjana de la Unió Europea

A més, Espanya és el setè país europeu amb més diferència salarial entre homes i dones

Els salaris a Espanya estan «molt per sota» dels salaris mitjans de la Unió europea i «molt allunyats» de la resta dels salaris del nord, centre i sud d'Europa, segons un informe sobre la bretxa salarial a la Unió Europea, realitzat per UGT. En un comunicat, el sindicat ha afirmat que en el seu estudi es reflecteix que els salaris a Espanya únicament estan per davant de Portugal i dels països de l'est d'Europa. Pel que fa a les desigualtats salarials de gènere, UGT ha ressaltat que les dones europees reben salaris més baixos que els homes en tots els països de la Unió Europea i que aquestes desigualtats són presents a la major part dels sectors.

Percentatge del desfasament de la retribució bruta mitjana de les dones per hora treballada respecte a la dels homes | Eurostat (dades del 2016)
 

El sindicat ha destacat que Espanya es troba en el setè lloc amb major bretxa salarial entre homes i dones de tota la Unió Europea. Per això, ha reiterat la importància d'aprovar i fer efectiva una llei de desigualtat salarial. Per sectors, al capdavant es troba el comerç a l'engròs i al detall i la reparació de vehicles de motor i de motocicletes, encara que en el conjunt de la Unió Europea la bretxa salarial més gran entre sexes es dóna en les activitats financeres i de segurs. No obstant això, l'informe també destaca que la indústria manufacturera, que té una bretxa salarial del 19,4% a Espanya, és dels sectors que agrupa un major nombre de persones en tota la Unió Europea.


A Espanya, en les indústries extractives i en la construcció, encara que la presència de la dona en general és escassa, els salaris de les dones són un 10,5% més alt que els dels homes al primer cas i un 2,16%, al segon. No obstant això, en el comerç a l'engròs, detall i la reparació de vehicles i motocicletes, la bretxa salarial entre homes i dones torna a inclinar-se en contra del gènere femení a Espanya, ja que la diferència de salaris entre sexes és del 22, 63%.

Si es compara amb Europa, una dona de Suècia cobra fins a nou vegades més que una de Bulgària i més del doble que una espanyola. Al sector de l'hostaleria, segons l'estudi, la diferència de salaris entre homes i dones a Espanya és del 13,08% i està molt propera a l'europea, que se situa en el 13,72%. D'altra banda, els sectors de la informació i la comunicació són els que registren els salaris més alts de la Unió Europea tant per a homes com per a dones. En les activitats immobiliàries, la bretxa salarial varia molt entre països i a Espanya està en el 19%. D'altra banda, les activitats tècniques i especialitats es troben entre les activitats on els homes guanyen més en comparació amb les dones. No obstant això, aquests sectors no són els únics que presenten desigualtats, ja que en les activitats administratives i serveis auxiliars a Espanya la diferència és del 16,85%, en administració pública del 6,94%, en l'ensenyament és del 9,22%, a la sanitat del 22,54% i en les activitats artístiques la bretxa salarial arriba al 17,9%.


Comentaris

envia el comentari