IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Salut admet la «pràctica saturació» de les Urgències davant l'augment d’activitat gripal a Catalunya

Tot i això, afirmen que la situació no és pitjor que altres anys i culpen les dates nadalenques de la falta de personal sanitari

Augmenta l’activitat gripal a Catalunya | ACN

L'activitat gripal a Catalunya continua creixent i la taxa ja s'ha situat en 223,87 afectats per cada 100.000 habitants, el que representa el doble del llindar, fixat en 110,7 casos, segons dades del Departament de Salut corresponents a la setmana del 26 de desembre a l'1 de gener. Aquesta taxa es correspon amb l'increment esperat per aquesta setmana i està, per segona setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic establert aquesta temporada. El sector de població on ha crescut més la incidència de grip ha estat en els menors de cinc anys. D'altra banda, durant aquesta setmana s'han produït onze ingressos en els hospitals de la xarxa sentinella, 49 des de l'inici de la temporada.

En tots els casos d'hospitalització han estat per grip A i amb múltiples factors de risc. Segons Salut, el 86% dels afectats no estaven vacunats. El Departament ha remarcat la necessitat que la població utilitzi el dispositiu més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d'intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
 

Salut admet la «pràctica saturació» de les Urgències hospitalàries

Per altra banda, davant les crítiques de gran part de la societat, el Departament de Salut va admetre ahir dimecres 4 de gener que les Urgències dels grans hospitals catalans estan «en el punt de saturació» o «en algun cas fins i tot saturades». Tot i això, van explicar que no estan «col·lapsades», a causa de l'arribada del fred, que ha incrementat el nombre d'afectats per virus i afeccions respiratòries. A més, cal sumar-hi, des de la setmana passada, la declaració oficial de la grip com a epidèmia, i el fet que hagi coincidit amb les vacances de Nadal, que ha reduït les plantilles sanitàries.

Tot i això, la Conselleria diu que la situació «no és pitjor que altres anys» i calcula que en les pròximes dues setmanes pot agreujar-se per l'augment de casos de grip. En canvi, els sindicats sanitaris creuen que el «quasi col·lapse crònic» dels centres s'ha vist agreujat per la grip, i per això demanen revertir les retallades en plantilles i llits, i fer obres d'ampliació en diverses dependències.

El fet que l'epidèmia de grip hagi arribat enmig de les vacances de Nadal ha pogut agreujar la saturació, ja que part de les plantilles no treballen i fins i tot alguns reforços extres que Salut vol contractar es neguen a fer-ho durant aquests dies. «Hi ha poc atur entre les professions sanitàries, i treballar aquests dies és voluntari», diu la directora. A més, quan a partir de dilluns els infants tornin a l'escola, els virus es transmetran encara amb més rapidesa i poden augmentar els pacients. Alguns professionals del sector no opinen igual que Salut, i afirmen en alguns casos que les Urgències dels centres hospitalaris no compten ni amb el personal ni amb les eines suficients per fer front als casos de grip que arriben cada dia als centres.


Comentaris

envia el comentari