ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya marca el pitjor cap de setmana de la pandèmia: 93.822 nous contagis

Salvador Puig Antich, 43 anys de la seva mort

Va morir executat pel mètode del garrot vil a la presó Model de Barcelona

Salvador Puig Antich va morir fa 43 anys. | Cedida

Aquest dijous fa 43 anys que va morir Salvador Puig Antich. Concretament, va ser el 2 de març de 1974, quan el militant del Moviment Ibèric d’Alliberament (MIL) va ser executat al garrot vil pel règim franquista després de ser sentenciat a dues penes de mort.

Puig Antich era el tercer de sis germans i germanes d’una família de classe mitjana. La seva militància política va començar a les Comissions Obreres de barri i a la comissió d’estudiants de l’Institut Maragall de Barcelona. A través del seu company d’estudis, Xavier Garriga, va entrar a formar part del MIL el novembre de 1971. Cal destacar que aquest moviment va ser un grup que defugia de qualsevol dirigisme polític o sindical i preconitzava la lluita armada com a eina d’alliberament de la classe obrera contra el capitalisme.

Inicialment, va ser detingut el 25 de setembre de 1973, quan sis policies del grup especial per a la desarticulació del Movimiento Ibèric d’Alliberament van tendir una emboscada per atrapar els activistes del grup que s’havien citat a un cafè del carrer de Girona, al barri barceloní de l’Eixample. Durant l’operatiu policial va haver-hi un tiroteig dins d’un portal i es va detenir a Puig Antich i Xavier Garriga. Cal destacar que el sotsinspector de policia Francisco Anguas va morir a causa dels trets i Puig Antich va resultar ferit a causa de dos projectils que el van impactar.

Després d’aquest fet, Puig Antich va ser declarat culpable per posar fi a la vida del policia i juntament, amb l’acusació d’haver robat en una oficina del 'Banco Hispano-Americano', va suposar que el sentenciessin a dues penes de mort. Això va provocar que el sentenciessin a dues penes de mort i fos l’últim català executat per la dictadura franquista.

Quaranta-tres anys més tard, el seu cas continua ple d’ombres i sospites, ja que, el procés a què va ser sotmès va estar ple d’irregularitats. El llibre ‘Salvador Puig Antich, cas obert’ escrit pel periodista Jordi Panyella aporta moltes dades que demostren totes les irregularitats del procés i que mostren com el sotsinspector Anguas Barragán va rebre trets d’altres policies que van participar en el tiroteig previ a la detenció del protagonista.


Comentaris

envia el comentari