Sánchez plega abans de desobeir el comitè federal i a si mateix

El secretari general ha confirmat que deixarà l’escó per no abstenir-se en la investidura de Rajoy ni desafiar la gestora
Pedro Sánchez deixa l'acta de diputat abans de la segona sessió d'investidura d'aquesta tarda. | Europa Press.

 

Tot i que aquesta tarda Mariano Rajoy serà investit president del govern espanyol, el protagonista d’avui és Pedro Sánchez. L’ex dirigent socialista ha confirmat en una roda de premsa al Congrés dels Diputats que deixarà l’acta de diputat abans de les dues, l'hora límit per fer-ho. Amb la decisió ha volgut evitar dues coses: d’una banda, haver d’abstenir-se a la investidura de Rajoy i, de l’altra, desafiar la gestora i la resolució del comitè federal del passat dissabte. 

La primera opció hauria suposat una baixada de pantalons del líder socialista, que va fer del no a Rajoy la seva bandera tant durant la campanya electoral com durant les negociacions d’investidura. I la segona, culminar el divorci entre Sánchez i la nova direcció del partit liderada per Javier Fernández. I és que la gestora podia demanar la dimissió de Sánchez, però no tenia poder per retirar-li l’acta de diputat. Oberta la caixa de Pandora, Sánchez hauria pogut anar a parar al grup mixt amb altres diputats que li fessin costat.

Sánchez, però, ha alertat que no deixarà la política. A partir d’ara es dedicarà a «treballar de manera constructiva per reformar un partit socialista autònom i allunyat del partit popular». Aquesta és la manera que ha triat per atacar durament la gestora i el sector pro abstencionista: contraposant el model tradicional socialista amb les decisions preses darrerament. En aquest context, Sánchez ha reivindicat la recuperació d’un «PSOE obert al segle XXI en el qual els socialistes participin de les seves decisions» i ha sentenciat: «Els votants no trien el PSOE per investir aquell que volen canviar». Sánchez també ha advertit la gestora que trencar l’aliança amb el PSC no només seria un «error», sinó que aquesta decisió s’hauria de prendre en el marc d’un comitè federal del partit.

Amb la retirada de Sánchez, els set diputats del PSC, juntament amb la independent Margarita Robles i l’exmilitar Zaida Cantera (número dos i sis per Madrid respectivament), probablement es quedaran sols en el seu no a Rajoy. Els dos diputats balears i alguns de valencians, gallecs i lleonesos esperaven la decisió de l’ex secretari general. Fent un pas enrere, l’abstenció dels indecisos sembla ara més clara.

Fonts del partit ja anunciaven que el líder socialista s’inclinava per deixar l’acta de diputat, però després de reunions amb altres companys advertien que Sánchez hauria pogut canviar de posició. En aquest sentit, els seus díscols més propers creien que la millor manera de plantar cara a la gestora era mantenir el seu escó al Congrés per rearmar-se i tornar a presentar-se com a candidat a la secretaria general en un futur. Finalment, però, qui s’ha plantat és Pedro Sánchez.