IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Santi Vila parla de la nit que va haver de dormir en la presó d’Estremera

Santi Vila encara no se’n fa a la idea de les 18 hores que va passar en la cel•la i ho recorda com una experiència traumàtica: «estava acollonit»

Santi Vila sortint de la presó d'Estremera el divendres, 3 de novembre.
Santi Vila sortint de la presó d'Estremera el divendres, 3 de novembre. | Cedida

Santi Vila va sortir de la presó d'Estremera el passat divendres, 3 de novembre, després de pagar una fiança de 50.000 euros. L'exconseller d'Empresa va ingressar a la presó madrilenya el dia abans per suposats delictes de rebel•lió, sedició i malversació juntament amb Oriol Junqueras i dos consellers més —Mundó i Romeva—, tot i que aquests tres, preventivament i sense fiança. Vila va pagar la quantitat assignada per la jutgessa Lamela, se'l va alliberar al cap de poques hores quedant sotmès a «les mesures asseguradores» que van suposar la prohibició de sortida de l'Estat, el lliurament de passaport, compareixences quinzenals, fixació d'un telèfon on poder ser localitzat immediatament i fixació de domicili. Segons el diari 'El Mundo', l'exconseller encara no es creu que va haver de «dormir» una nit a la presó.

L'exmembre del Parlament explica la seva «traumàtica» estança en el centre penitenciari. Van ser divuit hores de privació de la seva llibertat per un suposat «delicte greu». Vila recorda que va passar molta por quan van tancar la balda del pany i totes les llums de la cel•la. «Quan em van entrar a la cel•la amb aquell pres vaig pensar: Vaig haver de compartir cel•la amb ell fins demà a les vuit. Estava una mica acollonit. És alguna cosa que no recomano ni al meu pitjor enemic. És terrible. Les presons són duríssimes. Això que diuen que són com a hotels de cinc estels no és així, hi ha molta austeritat», confessa Vila. Recorda com va ser tot el procés fins a Estremera: «Primer ens van ficar en un calabós, després ens van portar a la presó d'Aranjuez i ja ens van separar en diferents presons». En la seva sortida l'estava esperant la seva actual parella, l'empleat de telefònica Javier Luque.Santi Vila encara es troba en estat de «shock». No oblida com va haver de compartir la nit amb un desconegut en la cel•la: «Es va portar molt bé amb mi, em va ajudar fins i tot a fer el llit i em va dir que es notava que no he fet la mili. Li vaig dir que només havia estat en la Creu Roja». A l'interior de la cel•la disposava d'un televisor on l'exconseller es va passar la nit mirant els telenotícies. El seu company li deia: «Mira! Si parlen de vostè!». Vila no va pegar ull en tota la nit. No va ni pegar un mos, ja que tenia l'estómac tancat. El que sí que va ingerir van ser unes galetes amb melmelada i un cafè amb llet l'endemà. Al matí, va passar en observació del psicòleg, l'educador social i el metge. Va invertir el matí en la lectura.

Cal recordar que Santi Vila ha pogut estalviar-se la condemna, de la que no s'han lliurat els seus companys consellers, perquè va dimitir davant l'impossibilitat de convèncer a Puigdemont que convoqués eleccions i renunciés a la declaració d'independència. La qual cosa la jutgessa ho ha tingut en compte. Durant el judici del passat dijous, 2 de novembre, es va desmarcar de la resta de membres del Govern durant les declaracions judicials assistint amb un advocat propi i una estratègia diferent de la resta d'exconsellers. Vila també va haver de suportar un episodi d'insults davant l'Audiència Nacional quan un grup de persones amb banderes d'Espanya el va cridar «maricón». En sortir la sentència immediata d'ordre de presó preventiva per a Junqueras i els set consellers, a excepció de Santi Vila amb presó sota fiança, aquella mateixa nit va ingressar al centre penitenciari. En sortir l'endemà, les seves primeres paraules van ser que tan ell com els seus «companys» estaven «bé». Visiblement commogut i cansat, es va dirigir als mitjans i va demanar a les autoritats espanyoles que entomin el conflicte des de la política i deixin de banda els jutjats. «Vull fer una crida perquè les forces polítiques d'Espanya posin fi a aquesta situació tan terrible», va dir. Tanmateix va lamentar les condicions «extremes», d'estar privat de la llibertat, i es va queixar que els seus companys no disposin de cap opció per eludir la presó preventiva.


Comentaris

envia el comentari