Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Felip VI i Letícia Ortiz

Revés de Felip a les seves germanes: L'inesperat 'truc' de Joan Carles que ara veu la llum

El rei emèrit va incloure una clàusula en els 65 M de Riad per evitar disputes familiars

Felip VI i Letícia Ortiz
Felip és l'únic beneficiari de la fundació 'Lucum Foundation' | Catalunya Diari

Joan Carles I va crear la fundació 'Lucum Foundation' a Panamà per tal de poder rebre els 64.800.000 d'euros provinents de l'Aràbia Saudita. Sembla que el rei emèrit va tenir en compte fins a l'últim detall en la creació d'aquesta fundació, i va incloure una clàusula per evitar una possible guerra familiar pel que fa al control dels diners  en un futur. 

Felip VI, l'únic beneficiari

Els estatuts definitius de l'entitat, signats pel rei Joan Carles l'any 2011, especifiquen que qualsevol beneficiari que  s'oposés al reglament  intern, reclamés més diners dels que li corresponien o intentés que un altre subjecte dels actius no rebés la seva assignació, seria automàticament expulsat de la societat i perdria l'opció de gaudir dels seus béns. 

El rei emèrit va voler evitar amb aquesta clàusula un possible moviment d'aleshores el príncep Felip, les seves germanes Helena i Cristina, i fins i tot de les seves filles, Elionor i Sofia, per intentar quedar-se la fortuna que suposadament li va donar el rei Abdulá  a Joan Carles l'any 2008. Joan Carles era l'únic beneficiari dels actius, però els estatuts estableixen que en cas de mort, els drets passen a l'actual rei Felip VI. En cas de la defunció d'aquest últim, passarien a l'hereu o hereva del tron i a altres membres de la família reial que s'esmenten al document. 

Segons els estatuts, en el moment en què Felip VI es fes càrrec de la fundació, estaria obligat a mantenir a tots els membres de la família reial espanyola. En concret s'esmenta a la Reina Sofia, les infantes Helena i Cristina i els seus fills nascuts o per néixer. 

Sota investigació

La Fiscalia de Ginebra investiga des de l'any 2018 aquestes operacions en el seu territori davant la sospita que podrien constituir un delicte de blanqueig de capitals. A més a més, també té en el seu punt de mira l'ingrés de  64,8 milions d'euros del rei d'Aràbia Saudita l'any 2008. 

Els investigadors sospiten que aquests 64.800.000 del rei Abdulá podrien tenir relació amb el projecte de l'AVE a la Meca. Altres parts properes al cas rebutgen aquesta vinculació i atribueixen el pagament a les gestions del rei emèrit per rentar la imatge del seu país, una de les pitjors dictadures del món.