Els 7 senyals que et permetran identificar els amics tòxics

Tothom ha tingut alguna vegada una relació amb algú així

Hi ha alguns individus que ens poden fer sentir molt malament
Hi ha alguns individus que ens poden fer sentir molt malament | Psicología y Mente

Pot ser que l’amistat arribi a esdevenir quelcom negatiu? Hi ha alguns autors que s’han encarregat de parlar de com influeixen els amics tòxics en l’estabilitat mental de la gent.

Ser conscients dels perjudicis que comporten els amics tòxics

Alguna vegada, totes les persones hem tingut relació amb un suposat amic que ens posava nerviosos contínuament i que ens feia sentir malament. La seva personalitat tenia alguna cosa que feia que es comportés de manera inadequada i que no ens feia sentir gens bé.

Tot seguit, et presentarem set indicis que t’indiquen quan una amistat t’està perjudicant.

1. Manca de reciprocitat: tu ho dones tot i ells només reben

En cas que vegis que no hi ha un equilibri entre rebre i donar, perquè tu ho dones tot i la teva amistat en qüestió simplement rep i no t’aporta res, hauries de mirar de tornar-te a plantejar les coses. En cas que després d’expressar la teva visió sobre el desequilibri que hi ha dins de la vostra relació el teu amic no tingui una predisposició a canviar la seva manera de fer, potser t’hauries d’anar plantejant que seria millor baixar d'aquest vaixell.

Aquesta classe d’amistats que requereixen la teva atenció contínuament però rarament te’n donen una mica a tu quan et cal reben el nom de vampirs emocionals. Si vols saber-ne més coses, pots llegir aquest article: Què són els vampirs emocionals i com et perjudiquen?

2. Manca de suport pel que fa a la teva manera de ser

Entre amics, les bromes que es fan sense mala intenció solen ser habituals, i la major part de la gent se les pren amb humor. Ara bé, si en les converses que teniu et critica i fa que et sentis malament, per a tu el vostre vincle ja no tindrà efectes positius.

Els amics tòxics ens poden fer patir molt. El fet de desdenyar-te podria ser un recurs que fa servir un amic tòxic per tal d’aconseguir que el seu estatus estigui per damunt del teu. Sovint, això fa més mal si passa en públic, i caldria que li féssim saber al nostre amic que volem que s’adreci a nosaltres respectuosament. En el cas que es tracti d’algú amb qui vols conservar el contacte, li hauries de donar una mica de temps perquè pogués pensar sobre tot això i modificar la seva actitud.

3. T’és impossible fer-los confidències íntimes

Les amistats de debò poden constituir una base molt important per viure de manera saludable. Sovint, aquesta mena de cercles d’amistats són reduïts i compten amb ben poca gent que, al llarg del temps, ha demostrat que es mereix la nostra confiança més absoluta.

Habitualment, les persones comptem amb moltes relacions de caire superficial dins de les quals intercanviem opinions, vivències i pensaments banals, però les persones que triem per fer-los confidències íntimes cal que realment siguin fidels i que puguin compartir també amb tu els secrets que guarden.

Com que les persones ens equivoquem i no som pas perfectes, seria interessant no refiar-nos de les amistats que més d’una vegada mostren poca cura. Si això es produeix, cal parlar-hi honestament i fer-li veure que t’ha decebut. A més, en el cas que sigui escaient, pot arribar a ser necessari trencar el vincle o deixar un temps de marge.

4. Et fan treure el pitjor de dins

Si passes per un mal moment o pateixes una ruptura sentimental, potser t’acabes adonant de la incapacitat del teu millor amic a l’hora de fer-te costat mentre passes el mal tràngol.

Podria ser que s’estimessin més que continuïs bevent, que et diguin que hauries de quedar amb més gent, que t’encoratgin a posar punt i final a la teva relació de parella sense mirar d’ajudar-te a millorar la teva situació o, fins i tot, que et diguin que per tal d’augmentar la teva autoestima hauries de recórrer a les operacions d’estètica. Si et trobes en aquesta situació, mira de buscar vincles més saludables i de passar menys estones amb aquesta persona.

Hi ha gent que pot arribar a treure el pitjor de dins nostre
Hi ha gent que pot arribar a treure el pitjor de dins nostre | Psicología y Mente

 

5. Sovint et causen decepcions

Si algú ens planta sovint per veure altres amistats ens molesta, tot i que normalment tendim a acceptar-ho perquè pensem que no és una cosa tan important. En el cas que ens digui que no ve amb nosaltres a un concert que teníem planejat des de fa temps i que ens encanta perquè prefereix anar al cinema amb algú que li agrada, ho podem arribar a entendre.

En el cas que els deixem diners perquè es comprin alguna cosa que els agrada molt i no te’ls tornin, et caldria no deixar-los més diners i reflexionar al voltant del vostre vincle. Quan totes aquestes situacions siguin habituals dins de la vostra relació, el seu comportament et cansarà, i l’experiència ens diu que es tracta d’una mena d’amistats que no són fàcils de reconduir.

 

6. No mostren respecte cap a la teva família, els teus fills o el teu company o companya sentimental

Per mantenir vives les relacions, no resulta gens fàcil valorar la importància que tenen. Tenim confiança en les nostres amistats quan es tracta de donar-nos suport o de passar vivències i moments junts. Sentim afecte cap a la gent que té opinions semblants a les nostres, i ens agrada que ens donin suport si ens queixem d’un comportament mesquí o irracional d’algú proper.

A voltes, el nostre amic o amiga pot traspassar algunes línies vermelles, i aquest fet ens pot fer sentir malament si es posa a desdenyar o criticar una persona estimada. Els amics que qüestionen les nostres relacions de parella poden acabar interferint perquè acabem la relació, sobretot en aquells períodes en què estem més vulnerables.

En cas que passi això, caldria que aclarissis que es tracta d’una cosa que t’incomoda i, si el teu amic segueix criticant la teva persona especial per a tu perquè està gelós o se sent insegur, cal que donis prioritat a la teva relació de parella i a totes aquelles relacions socials que puguin donar suport a la decisió que has pres.

7. Aquesta amistat té la intenció de mantenir una relació de parella amb tu però tu no en tens ganes

Hi ha molta gent que intenta mantenir una relació platònica amb amistats que els agraden o amb antics companys o companyes sentimentals. És poc freqüent que això sigui consensuat o pactat, i sovint les coses no acaben bé i provoquen repercussions negatives. Ara bé, si fem ús del nostre sentit comú, podem acabar prevenint aquest problema.  

Si som honestos amb nosaltres mateixos, ens pot resultar fàcil adonar-nos que un amic nostre voldria anar més enllà de la relació d’amistat que mantenim. En els casos en què es fa palesa una atracció de caire sexual, és molt difícil ignorar-la i cal que posem fi a la relació si no ens sentim igual. La recomanació més útil consisteix a situar al passat els antics amants, si no és que veus indispensable el fet d’estar amb aquest individu en qüestió.

Algunes conclusions

Per resumir, volem destacar que cal que valorem les nostres amistats per la qualitat que tenen, i no per la seva quantitat: ens hauríem d’envoltar d’amics en qui puguem confiar i que puguin fer-nos costat sempre que calgui, en moments dolents i bons. Hauríem de tenir cura d’aquestes amistats, que són un pilar fonamental d’una existència feliç.

Pots descobrir més coses sobre les amistats tòxiques de la mà de la periodista Melina Fajardo, en aquest vídeo:


Comentaris

envia el comentari