Serveis Penitenciaris canvia el tractament dels presos agressius

Un pla de xoc ja s’ha posat en marxa a les presons de Brians 1 i Quatre Camins
Un grup de psicòlegs i educadors socials treballarà les problemàtiques dels presos | Cedida

 

La Direcció General de Serveis Penitenciaris ha programat un pla de xoc adreçat als interns amb més problemes d’adaptació als centres penitenciaris. Una auditoria interna ha detectat que els presos més agressius no tenen un programa de tractament individualitzat amb el que incidir en la seva problemàtica en concret. Aquest pla ja s’està aplicant als DERT (Departament Especial de Règim Tancat) de les presons de Brians 1 i Quatre Camins. Serveis Penitenciaris pretén dotar els DERT d’educadors socials i psicòlegs per tal d’abordar de forma individual els problemes dels presos. A Catalunya hi ha 150 interns al Departament Especial de Règim Tancat, que representa un 1,7% de la població de les presons.

Els interns del Règim Tancat són a la seva cel·la individual durant vint hores al dia. L’auditoria interna ha detectat que, en alguns casos, s’incomplia la llei penitenciària i els presos no estaven més de tres hores al pati. Aquest estudi va trobar també conductes irregulars per part dels funcionaris de les presons i un total de nou casos han estat registrats. Alguns presos, fins i tot, asseguren haver sigut víctimes de maltractaments per part de funcionaris dels DERT.

 

Un estudi de la Coordinadora Catalana de Prevenció de la Tortura ha format un grup de treball per avaluar els DERT. Es preveu que, de cara a l’any 2020, tots els funcionaris de presons hagin rebut la formació del Protocol d’Istanbul i Drets Humans per detectar i prevenir maltractaments o conductes violentes per part dels treballadors penitenciaris.