S'estrena la grama, la moneda de Santa Coloma de Gramenet

Es tracta d'una divisa virtual amb l'objectiu de beneficiar el comerç de la ciutat

La grama neix amb l'objectiu d'ajudar el comerç de Santa Coloma de Gramenet. | Cedida

El 13 de gener passat van començar a circular les primeres 6.000 grames, la moneda virtual de Santa Coloma de Gramenet. L’Ajuntament pretén, amb aquesta iniciativa, que part dels diners públics que inverteix en subvencions i sous de funcionaris acabi repercutint en els comerços de la ciutat. No és la primera moneda social que s’implanta a Catalunya, però sí la primera divisa que s’ha instaurat en una ciutat amb més de 117.000 habitants. A més, el consistori de Santa Coloma és el primer que canalitza la despesa pública mitjançant una moneda social.

Totes aquestes divises alternatives tenen com a referent la lliura de Bristol, una moneda que va néixer el 2012 en aquesta ciutat anglesa. Ara, molts estan pendents de la iniciativa de Santa Coloma de Gramenet, ja que, tal com va anunciar en la campanya electoral, Ada Colau posarà en funcionament una moneda similar a finals d’any a Barcelona. La grama no és una moneda física. Es gestiona gràcies a una aplicació de mòbil i l’equivalència és fàcil: una grama és un euro. 

La presidenta de l’Agrupació del Comerç i la Indústria de Santa Coloma de Gramenet, Laia Muñoz, valora positivament la iniciativa a El País: «Necessitàvem una eina que permetés que els diners públics, que al cap i a la fi provenen dels veïns, es tornessin a quedar a la ciutat i ajudessin a fer créixer els nostres negocis o que, com ha passat darrerament, no s’abaixessin tantes persianes per sempre.» 


Comentaris

envia el comentari