Sabina, Pau Donés i Alejandro Sanz, denunciats per delicte fiscal

La SGAE considera que amb les seves societats han defraudat més de 70 milions d’euros de drets d’autor

Alejandro, Pau Donés y Sabina implicados en la denuncia de SGAE
Joaquín Sabina, Pau Donés i Alejandro Sanz | CatalunyaDiari.cat

Joaquín Sabina, Pau Donés i Alejandro Sanz han rebut una denúncia per part de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), per infracció fiscal. Tot i que a la denúncia no s'especifica cap nom explícit dels artistes esmentats, sí que afecta persones jurídiques sòcies de l'entitat, i que cobren liquidacions per drets d'autor dels músics.

Segons ha informat 'El Mundo', en el text de la denúncia de la SGAE, alguns cantants haurien utilitzat societats 'pantalla' per eludir el pagament d'impostos en el cobrament de drets d'autor de les seves cançons.

Pau Donés en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

70 milions d'euros en frau fiscal

Fons de la investigació interna que han estat consultades pel mitjà citat apunten que la infracció fiscal arribaria a ser de 70 milions d'euros. Un dels artistes involucrats en aquesta denúncia, Pau Donés, ha reconegut que està «estupefacte» davant aquesta informació: «És un sistema de gestió i cobrament de drets d'autor instrumentat i consensuat per la pròpia SGAE, editorials i artistes, en total conformitat amb els reglaments que regien i regeixen l'entitat i en cap cas fora de la més absoluta legalitat fiscal».

A més, segons 'El Mundo', Alejandro Sanz també estaria immers en aquest frau fiscal. L'artista va crear dues cessionàries juntament amb Warner, que van atorgar-li uns beneficis milionaris en drets d'autor. Això es va produir l'any 2013, i un any més tard es va donar de baixa aquestes dues entitats, però Sanz va arribar a cobrar més d'1.959.000 euros.

Alejandro Sanz amb la seva dona Raquel Perera | Cedida

Per la seva banda, Joaquín Sabina, també va cobrar una gran quantitat en crear altres dues societats per gestionar els beneficis de drets d'autor de les seves cançons. La SGAE denuncia els fraus entre 2013 i 2018 i en aquest temps, Sabina hauria rebut un total de 2.820.304 euros.

Para ocultar el patrimoni a les exparelles

Cal destacar que segons les fonts de la investigació, els cantants podrien haver creat aquestes societats i defraudar diners per facilitar els tràmits de separació i/o divorci i ocultar a les seves exparelles el seu veritable patrimoni, molt més alt del que estava declarat.

Per què aquesta denúncia de la SGAE arribi als jutjats falta esperar que la Fiscalia de Delictes Econòmics de Madrid especifiqui si es tracta d'un delicte fiscal.


Comentaris

envia el comentari