Si et vas comprar la casa abans del 2013, pots estalviar molts diners actuant abans que s'acabi l'any

Per poder gaudir de certs avantatges fiscals cal desgravar-los abans que s'acabi el 2016

Si et vas comprar la casa abans del 2013, et pots desgravar part de la hipoteca. | Cedida

Molts contribuents poden gaudir d'avantatges fiscals per la compra de casa seva, si la van adquirir abans de l'1 de gener de 2013 i si la desgraven abans que acabi aquest 2016. Però per poder gaudir d'aquests avantatges per tenir un habitatge en propietat, adquirit abans de l'inici del 2013, ha de tractar-se de la residència habitual. Ho sigui, que constitueixi la residència del contribuent durant almenys tres anys, també es considerarà habitual si durant el termini es produeix la defunció del contribuent o si aquest ha hagut de canviar de domicili per matrimoni, separació, trasllat laboral, obtenció d'ocupació o canvi d'aquest, o que s'habiti de manera efectiva i permanent en dotze mesos a partir de la data d'adquisició o del final de les obres.

Cada titular de la hipoteca tindrà dret a una deducció del quinze per cent sobre l'import abonat durant un determinat exercici, amb un límit de 9.040 euros. Per això, abans que acabi l'exercici del 2016 és important calcular l'import que hàgim abonat durant l'any i si no se supera aquest import màxim, plantejar-se si ens sortiria a compte abonar el màxim possible per poder deduir-nos també el màxim.

En el cas dels treballadors autònoms, com explica El Confidencial, la seva declaració de la renda és lleugerament diferent de la dels altres, encara que en el cas de les deduccions per la compra de l'habitatge no existeixen aquestes diferències. Però l'autònom té dret a incloure part de les despeses de la llar a la declaració de l'IRPF. En els casos en què el propietari tingui un segon habitatge, se li suposa el suficient poder econòmic per pagar l'IRPF de les dues propietats.


Comentaris

envia el comentari