IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Sis dels barris més pobres de Barcelona ho són més que un any enrere

Les rendes mitjanes dels ciutadans de la capital catalana s'apropen cada cop més a les baixes, segons l’informe de renda familiar del 2015

Búnquers del Carmel |

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dilluns 9 de gener l'informe sobre la distribució de la renda familiar disponible per càpita a Barcelona, que en els últims anys ha anat dibuixant una ciutat dividida entre rics i pobres, amb una gran distància entre tots dos grups i un espai, el de les rendes mitjanes, que ha anat minvant en favor de les baixes.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha subratllat a l'informe que la diferència entre els barris amb major renda i els de renda més baixa és gairebé la mateixa, respecte al 2014, i que les diferències entre els més rics i els més pobres han deixat d'ampliar-se. «Són bones notícies», ha dit, però d'altra banda s'observa que els que estaven pitjor no solament no han millorat sinó que en la seva majoria han perdut posicions.


L'índex de renda familiar situa els districtes i barris atorgant-los una puntuació respecte de la mitjana, situada en 100. En la classificació del 2015, encapçala la llista de 73 barris Pedralbes, seguit de les Tres Torres i Sant Gervasi Galvany. Al final de la llista trobem que sis dels deu barris més pobres han perdut punts. El més pobre és Ciutat Meridiana, que relleva a Trinitat Nova com a últim de la llista. D'aquests deu barris més pobres, solament milloren Trinitat Nova, Torre Baró i Prosperitat.

La distribució de la població per trams de renda, segons recull detalladament El Periódico, tampoc porta bones notícies. Els més rics i els més pobres estan igual, la qual cosa no evita que en el seu conjunt hi hagi més gent a la franja de rendes baixes. Els rics potser no són més rics, però els pobres són una mica més pobres.

Per districtes, destaquen amb rendes altes: Sarrià-Sant Gervasi i Les Corts, seguits de l'Eixample i Gràcia. Cal subratllar que a Sant Martí, el districte mitjà amb major renda, es dóna el cas de major diferència interna: és l'únic en què hi ha rendes extremes per dalt i per baix. Ciutat Vella millora. L'ascens en renda d'aquest districte s'explica per la substitució d'antics veïns per nous residents amb més recursos, el fenomen que es coneix com a «gentrificació», i que sembla estar marcant l'evolució recent i futura de Barcelona.


Pisarello afirma «Celebrem aquestes dades, però esperem que millorin. S'ha parat una tendència i ara cal revertir-la», com a síntesi de la presentació de l'informe.


Comentaris

envia el comentari