Sol Daurella, l'empresària catalana que figura entre els deu més rics d'Espanya

És la presidenta de l'embotelladora Coca-Cola European Partners

Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola European Partners | Arxiu

Una catalana figura en la sisena posició de la llista de les deu persones més riques de l'Estat espanyol. Ella és Sol Daurella i ocupa el càrrec de presidenta de Coca-Cola European Partners, l'empresa embotelladora europea del grup americà, que agrupa les embotelladores de tretze països europeus. Gran part de la seva família es dedica a aquest sector empresarial, però ella és la cara visible des del maig del 2016, quan Coca-Cola Europa va sortir a borsa. La companyia es valora en 15.500 milions d'euros.   

Daurella va néixer a Barcelona l'any 1966 i va estudiar a Suïssa i Berkeley (Califòrnia). La seva activitat empresarial va més enllà de la presidència de l'empresa embotelladora; també és sòcia i consellera de Banc Sabadell. Pel que fa a la seva família, també controla la distribució de càpsules de cafè Nespresso a Espanya i té l'exclusiva de Coca-Cola a tretze països a l'Àfrica. A Catalunya, Sol Daurella ha col·locat la fortuna de la seva família en primer lloc, i a mig rànquing dels més rics d'Espanya. Aquí podeu consultar la llista de les persones amb més poder adquisitiu a l'Estat, tal com publica 'El País':

1. Amancio Ortega. El conegut empresari va néixer l'any 1936 a Busdongo de Arbás (León) i és el fundador d'Inditex. La seva fortuna sembla que no para d'augmentar i va tancar l'exercici del 2016 amb la millor xifra de negocis de la seva història. La multinacional tèxtil acumula 7.240 botigues en 93 països, a més de vendre per Internet en 41.

2. Juan Roig. El valencià és el president de Mercadona, que és actualment la cadena de supermercats amb més clients a Espanya. L'empresa ja té 1.614 supermercats que facturen al voltant de 20.800 milions a l'any i generen 640.000 llocs de feina (76.000 directes).


3. Sandra Ortega. És la filla d'Amancio Ortega i Rosalía Mera. Després de la mort de la seva mare l'any 2013 es va convertir en la dona més rica del país i encara ho és. Els bons resultats d'Inditex —ella n'és sòcia— han comportat que el seu patrimoni s'hagi elevat fins als 8.000 milions d'euros.


4. Rafael del Pino Calvo-Sotelo i germans. És el president de la constructora Ferrovial. Ell i els seus germans controlen el 36% de l'empresa i, malgrat que el 2016 va ser força negatiu per la companyia, aquest any 2017 el seu objectiu és ampliar el seu negoci a Xile, Austràlia i Estats Units.


5. Francisco i Jon Riberas. Aquests germans madrilenys són els propietaris de Gestamp i Gonvarri, un dels grups industrials més rellevants a Espanya que es dedica a la fabricació de peces per a automòbils i a la transformació de l'acer. Les dues empreses facturen uns 9.000 milions d'euros, però preveuen arribar fins als 11.000 l'any 2020.


6. Sol Daurella. L'única empresària catalana que figura a la llista.


7. Juan i Carlos March i germanes. Els germans mallorquins són els propietaris de Banca March i la Corporació Financera Alba. Hereus d'una llarga tradició d'empresaris que s'han dedicat al sector de la banca, actualment el patrimoni de les seves empreses és de 4.291 milions d'euros.


8. Isak Andic. L'empresari va néixer l'any 1953 a Istanbul (Turquia), però va arribar amb la seva família a Barcelona quan en tenia catorze. Ell i el seu germà van aconseguir passar de vendre roba en un mercat a convertir-se en els creadors de Mango, un dels grups tèxtils més importants mundialment. La marca té avui dia 2.700 botigues a 109 països diferents.


9. Família Entrecanales. Són els màxims accionistes de la constructora Acciona. Després de viure un 2015 amb uns grans beneficis, el 2016 van obtenir uns resultats molt més irregulars, tot i que l'empresa segueix creixent actualment. El seu projecte estrella ara mateix és la construcció de la planta fotovoltaica més gran del món a Dubai.


10. Juan Miguel Villar. El madrileny nascut l'any 1931 és el propietari del Grup Villar Mir i d'OHL. Malgrat ser una de les grans fortunes espanyoles, la seva constructora OHL es troba en caiguda lliure. La companyia va perdre un 36% del seu valor durant l'any 2016 i va ser expulsada de l'Ibex.


Comentaris

envia el comentari