IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

Són teus: Els 6 drets que tens si t'atura la policia a la carretera

Si es desconeixen, es poden propiciar els abusos de poder per part d'alguns agents

Imagen de un agente de la Guardia Civil en una carretera
Imatge d'un agent de la Guàrdia Civil en una carretera | Freno Motor

Els Agents de trànsit de la policia poden sol·licitar a qualsevol conductor que aturi el vehicle amb què circula per una gran varietat de motius. Però les persones que estan al volant saben quins són els drets en cada cas? Més enllà de com s'han de comportar cadascun dels individus que transiten les carreteres espanyoles, també s'ha de conèixer els límits que tenen els cossos de seguretat, per evitar abusos de poder.

Segons informa 'Excite España', sempre cal portar la documentació o una fotocòpia acarada (sigui per un organisme oficial o un notari de l'originalitat) al vehicle, de no ser així els agents poden multar a l'individu amb una sanció de deu euros. A més, en el cas que no s'hagi passat la ITV, o aquesta sigui desfavorable, la multa es pot elevar als 200 euros, i 500 euros si se circula amb una inspecció negativa, als quals cal sumar un trasllat en grua del turisme. D'altra banda, en el cas que no es porti el permís de conduir, o estigui anul·lat, s'imputarà a la persona per un delicte. Tot seguit, s'immobilitzarà el cotxe i se sancionarà amb una pena de presó de tres a sis mesos, més el pagament d'una multa durant un o dos anys, o treballs en benefici de la comunitat — que solen durar d'un a tres mesos—.

Finalment, de no tenir l'assegurança al moment que se sigui sol·licitada, els conductors no han de preocupar-se, doncs no és necessari portar-la damunt. Els agents poden comprovar la seva base de dades si el vehicle està assegurat o no. Si es manca de pòlissa, el titular serà sancionat amb una multa d'entre 600 i 1.500 euros. En segon lloc, els agents poden obligar als conductors a baixar del vehicle en qualsevol moment, a més de registrar-lo, segons estableix l'article 19 de la Llei de Seguretat. Solament existeix l'excepció per als casos en els quals el vehicle és també la residència dels passatgers, aquí els agents necessitessin l'ordre d'un jutge.

En tercer lloc, la Guàrdia Civil o la Policia Nacional poden escorcollar-te si ho consideren necessari. No obstant això, si es tracta de la policia local, solament podran fer-ho si estan encarregats de portar funcions de seguretat Ciutadana. Per realitzar aquesta acció, els agents no necessiten procedir a la detenció de la persona, ni llegir-li els seus drets. En el cas de ser dona, serà una agent qui haurà d'escorcollar-la.
 

El quart dret fa referència a la immobilització del vehicle. En aquest sentit, els agents podran fer-ne ús quan: es manca d'autorització administrativa per circular, per presentar deficiències que constitueixin un risc per la seguretat viària, si no té assegurança obligatòria, si s'ocupa més del 50% del vehicle, si supera els nivells de gasos o soroll permesos, si existeixen petjades de possible manipulació, si es detecta que té mecanismes per evitar la vigilància de radars, o si el conductor es nega a prendre les proves d'alcoholèmia, drogues o aquestes descobreixen un resultat que impedeix que el conductor pugui seguir circulant.
 

No obstant això, el cinquè dret certifica que mai es pot requisar un cotxe. Solament un jutge i l'autorització corresponent pot confiscar el vehicle. Si per alguna raó els agents li demanen a un conductor que els transporti a algun lloc amb el seu cotxe per impedir un delicte, el conductor podrà negar-se a fer-ho. Finalment, el sisè dret, segons el citat mitjà, explica que els agents de trànsit poden demanar a un conductor a signar una multa, tot i que la persona al volant pot refusar-se a signar el document.


Comentaris

envia el comentari