SOS Racisme fa una campanya contra la discriminació a Barcelona

Van gravar amb càmera oculta la reacció de la gent

La federació estatal de SOS Racisme ha dut a terme una campanya de sensibilització contra el racisme a través d'un vídeo gravat amb una càmera oculta per dues actrius. Una d'elles invitava a persones del carrer a participar en un sorteig, mentre l'altra feia d'una musulmana que, quan volia participar en la rifa, no podia perquè estava pensada «per un altre públic, per gent d'aquí» i que les noies musulmanes no anaven als balnearis.

La iniciativa pretenia veure quina reacció tenia la gent davant d'aquesta situació. Al principi del vídeo es veu molta gent que feia la sorda i es desentenia del problema dient: «el que ella digui», «t'ho diu ella» o «jo no diré res». Altres en canvi es posicionaven clarament a favor de l'organitzadora del sorteig i explicaven a la noia musulmana que s'havia d'adaptar perquè estava «a un altre país» o que si anaven al seu país, havien de portar vel. Fins i tot, una dona es va atrevir a dir-li que com tenia estudis ja volia canviar el món i que mentre els espanyols havien anat evolucionant, els musulmans estaven «a l'edat de pedra».


La noia seguia insistint que no entenia per què no podia participar i començava a demanar ajuda a tothom a qui s'apropava a l'estand. Aleshores molta gent va començar a oferir-li la seva butlleta o es negaven a participar si no li deixaven participar. De fet, altres persones estrangeres podien participar en el sorteig, com un ucraïnès, una noia musulmana que no portava vel o fins i tot un altre noi que va deixar sense paraules l'encarregada del sorteig quan va reconèixer que la seva mare era musulmana i també anava als balnearis.

Finalment, el vídeo acaba amb una explicació de l'experiment: «L'experiment es va repetir 23 vegades. Hi van intervenir 42 persones. Algunes van callar, altres van fer costat a l'agressora, però la majoria va defensar a la víctima».


Comentaris

envia el comentari