El Suprem confirma la condemna a CaixaBank per la venda de bons escombraria de l'extinta Bankpime

L'entitat catalana va heretar el negoci bancari de Bankpime després de la seva absorció el 2011
Seu central de La Caixa a Barcelona

Seu central de CaixaBank a Barcelona | Cedida

 

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència de l'Audiència Provincial de València que condemna a CaixaBank a respondre per la venda fraudulenta de bons escombraries de General Motors de Bankpime, empresa que va ser absorbida per l'entitat catalana al costat de tot el seu negoci bancari.

 

La Sala del Civil del tribunal s'ha reunit en ple i ha confirmat que la clàusula per la qual CaixaBank va intentar eximir-se de les relacions contractuals de Bankpime era fraudulenta, en voler beneficiar-se econòmicament d'aquests contractes, però alliberar-se de les seves responsabilitats.

  

 

 

El Suprem considera que aquesta clàusula atempta contra els drets legítims del client bancari, qui havia de poder confiar en la fusió quan es va aprovar, el 2011, la compra de Bankpime per part de CaixaBank.

La fi de Bankpime després de la fusió amb CaixaBank

El contracte pel qual CaixaBank absorbia finalment a l'empresa Bankpime va ser subscrit el 29 de setembre de 2011, i va servir perquè Bankpime transmetés a l'entitat catalana «el seu negoci bancari com a unitat econòmica».

 

A partir d'aquí, Bankpime va passar a denominar-se Ipme 2012 S.A., es va donar de baixa en el Registre de Bancs i Banquers, va renunciar a operar com a entitat de crèdit i va entrar en concurs que va acabar en l'obertura d'una fase de liquidació.

 

En el contracte de compravenda, les dues parts van acordar que CaixaBank adquiria únicament els «elements patrimonials que conformaven el negoci bancari de Bankpime, incloent la intermediació de valors, dipositaria i custòdia, així com la seva gestora de fons, sense 'successió universal'», tal com recull 'La Información'.
 

Al mateix temps, el contracte afegia la clàusula esmentada per la qual CaixaBank excloïa de la cessió de contractes «els passius contingents, tals com a reclamacions contractuals i extracontractuals presents o futures que puguin derivar-se de l'activitat del venedor passada o futura».

 

Per al Tribunal Suprem, aquesta clàusula «fraudulenta» buscava beneficiar-se dels contractes adquirits prèviament per Bankpime però sense assumir les responsabilitats contractuals que l'empresa absorbida tenia amb els seus clients.

Venda de bons durant anys malgrat ser qualificats com a «bons escombraries»

Bankpime va oferir durant anys bons considerats «escombraries» per les agències de 'rating' des de 2005. Fins i tot els va arribar a oferir com a bons amb una rendibilitat anual del 7,25% sense advertir als compradors dels riscos de l'operació.
 

La sentència del Suprem dóna així la raó a dos inversors, als quals l'extinta Bankpime va oferir paquets de 24.000 euros per bons de General Motors. Els clients no van rebre els seus productes el 2009, després que l'empresa fos intervinguda pel Govern d'Estats Units i el seu valor caigués dràsticament.

 

El Jutjat de Primera Instància número 15 de València va donar la raó als inversors el 30 de març de 2015 i va condemnar a CaixaBank com a hereva del negoci bancari de Bankpime, però l'entitat financera va recórrer i l'Audiència Provincial de València va confirmar la sentència a l'octubre del mateix any.

 

Dos anys després és el Tribunal Suprem qui torna a confirmar la sentència i fa a CaixaBank responsable del frau orquestrat per Bankpime després de comprar el seu negoci bancari, declarant la seva clàusula com a «fraudulenta».Comentaris

envia el comentari