IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya es blinda amb tancament de fronteres i confinament per municipis els caps de setmana

El Suprem dona la raó a les entitats bancàries i no considera un abús ni una falta de transparència l'IRPH

El tribunal ha acabat fallant que no té nul·litat ja que es considera un índex oficial

Los afectados por el IRPH han recibido un duro golpe.
Els afectats pel IRPH han rebut un dur cop. | Cedida

El Tribunal Suprem ha dictaminat que la mera referència d'una hipoteca a un índex oficial com és l'IRPH (Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris) no implica falta de transparència ni és un abús, per la qual cosa no cal anul·lar aquests contractes per aquesta mera raó, tal com defensen els bancs.

El ple de la Sala civil de l'alt tribunal ha tractat avui la primera causa sobre una possible nul·litat d'una hipoteca per l'ús de l'IRPH, emprat per diverses entitats financeres espanyoles per calcular el valor de la quota mensual que han de pagar els clients. I ha fallat que no hi cap la nul·litat.

Concretament, el Ple de la Sala Civil del Tribunal Suprem ha estimat el recurs de cassació interposat per Kutxabank contra una sentència de l'Audiència Provincial d'Àlaba que declarava nul·la la clàusula d'interès d'un préstec hipotecari per estar referenciada a aquest índex.

Així ho ha donat a conèixer en un comunicat l'alt tribunal, que ha informat als procuradors de les parts de la decisió i que publicarà el text íntegre de la sentència en els pròxims dies.

Una sentència molt esperada

Cal assenyalar que la sentència s'esperava amb gran expectació, ja que, diverses audiències provincials van fallar en sentits oposats. Les de Barcelona, la Corunya, Palma, València o Saragossa van dictaminar en el mateix sentit del Suprem.

En canvi, altres com Biscaia, Salamanca, Alacant, Cadis, Murcia i alguna secció de Madrid van considerar que aquests índexs no s'havien venut de forma transparent perquè el client conegués realment tot el que implicava el que estava signant. Finalment, aixó ha implicat que les famílies amb aquestes hipoteques hagin pagat més per la seva quota que si estiguessin referenciades a l'Euribor.

Per la seva banda, l'entitat financera Kutxabank va perdre el seu cas a Àlaba i en observar aquesta diferència de criteris judicials va prendre la decisió d'acudir al Suprem realitzant un recurs de cassació. Aquest recurs demanava que s'unissin les causes perquè totes tinguessin la mateixa decisió per part del jutge. 

Tal com ha relatat l'advocat de l'entitat financera, «si la sentència diu que incloure solament l'esment a l'IRPH en el contracte és suficient transparència, la resta d'afectats que s'oblidin de poder recuperar els seus diners».


Comentaris

envia el comentari