El Suprem inhabilitarà Junqueras quan sigui processat per rebel·lió la «pròxima primavera»

La mesura també implicaria a Joaquim Forn, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart

Oriol Junqueras durant la concentració del 21-O a Barcelona en contra dels empresonaments dels «Jordis»
Oriol Junqueras durant la concentració del 21-O a Barcelona en contra dels empresonaments dels «Jordis» | Joaquim Domingo - CatalunyaDiari.cat

Males notícies per als polítics i els activistes catalans empresonats a Estremera i a Soto del Real. La carrera política d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sánchez —que va deixar el lideratge l’ANC, però és número 2 de la llista de Junts per Catalunya— podria tenir els dies contats. Jordi Cuixart, per la seva banda, també seria instat a abandonar la tasca política.

Segons recull ‘El Independiente’, el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ja hauria arribat a una conclusió definitiva i té previst donar per tancada la investigació «la pròxima primavera». És a dir, a partir de finals de maig d'aquest 2018, es podria procedir amb la inhabilitació definitiva dels líders polítics empresonats.

La llei ho permet

El processament dels polítics i activistes catalans empresonats es complementaria, de forma automàtica, amb la inhabilitació del càrrec públic. Quelcom que, segons la legislació espanyola, se cenyeix a l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal.L’article, citat pel mitjà esmentat anteriorment, contempla: «Una ordre de processament i un decretat de presó provisional per un delicte comès per persona integrada o relacionada amb bandes armades o individus terroristes o rebels».

En ser considerats autors d’una tasca «rebel», els presos podrien ser inhabilitats ‘de facto’. «Si l’individu processat està ostentant una funció o càrrec públic quedarà automàticament suspesa en l'exercici del mateix mentre duri la situació de presó».   

El delicte de «rebel·lió», definitiu

La condició, aplicada també a Carles Puigdemont, seria definitiva en la resolució final del cas. De fet, el Tribunal Suprem, amb Pablo Llarena al capdavant, entén que per ser inhabilitat per la justícia espanyola s’han de complir dues normes clares: haver estat processat per un delicte de rebel·lió —bandes armades o terrorisme— i estar a presó, encara que sigui de manera preventiva.

Així mateix, la justícia espanyola té a les seves mans la desarticulació de quatre membres que s’ha postulat com autèntics líders del ‘procés’ al llarg dels últims anys.

Oriol Junqueras, líder d’Esquerra Republicana; Joaquim Forn, ex conseller d’interior; Jordi Sánchez, expresident de l'ANC i Jordi Cuixart, actual líder d'Òmnium Cultural, serien els membres que Llarena inhabilitaria políticament.


Comentaris

envia el comentari