IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Susana Martínez, la primera gitana economista que estudia a Esade

Reconeix que ha patit triple discriminació «per ser dona, gitana i de la Mina»

Susana Martínez, primera gitana estudiant d'Esade. | Twitter

Susana Martínez és l'enèsim exemple que tot és possible amb esforç. Es tracta de la primera gitana a entrar a la prestigiosa universitat d'economia Esade, i pertany al moviment anomenat «Revolució Gitana», que busca trencar amb els clixés sobre la raça gitana i servir d'inspiració als milers de joves sense recursos que viuen en barris com el de la Mina, llar d'aquesta jove que va ser entrevistada per Diario Crítico.

Susana té ara 25 anys i estudia un màster d'Assessoria i Gestió Tributària a Esade, tot i que reconeix que no ha estat un camí fàcil. «Els meus pares no van anar al col·legi i els meus avis tampoc, de fet la meva mare va aprendre a llegir amb 20 anys, però han fet un esforç enorme perquè el meu germà i jo puguem estudiar, i havia d'aprofitar aquest esforç» reconeix, i és que l'ambient universitari va ser un terreny sense explorar per a la seva família.

«La meva família s'ha enfrontat a pors perquè per als meus pares i els meus avis, el món universitari és completament desconegut, i el fet d'entrar en un entorn que no coneixien, els generava certa por. Recordo que la meva mare em va acompanyar el primer dia d'universitat i va poder treure's aquesta por, a més sempre m'han donat suport i confiat en mi» confessa.

Sobre l'anomenada «Revolució Gitana», declara que aquesta revolució ha de començar per la inclusió dels gitanos en àmbits poc habituals per a aquest col·lectiu com la política, perquè «les polítiques per a gitanos estan fetes per persones que no entenen les nostres necessitats i realitat, i de vegades, prefereixen que seguim en aquesta situació». Finalment, declara que no ha estat fàcil, «si miro enrere, recordo la triple discriminació que he patit per ser dona, gitana i de la Mina».


Comentaris

envia el comentari