Telecinco haurà de pagar uns 20 milions d'euros de multa per 'Pasapalabra'

Telecinco i la cadena britànica ITV mantenien una disputa per l'ús dels seus drets d'emissió

Imatge d'arxiu del 'rosco' de 'Pasapalabra' | Mediaset

Nova garrotada per Telecinco, ara als tribunals i amb una sanció milionària que ascendeix a uns vint milions d'euros. Resulta que la cadena fa anys que lluita per una disputa amb la televisió britànica ITV perquè no es posaven d'acord sobre qui és el propietari del format de 'Pasapalabra'. Tal com ha explicat 'El Confidencial', recentment s'ha donat a conèixer que el passat 20 de desembre l'Audiència de Madrid va ratificar la part essencial de la sentència de primera instància en la qual un jutge va decidir que els drets del popular programa són d'ITV. D'aquesta manera, la cadena de Vasile ha de pagar una multa de 5,4 milions més els beneficis del programa des del 2012, que sumen uns quinze milions.

Es tractaria d'una sentència sense precedents, tot i que Mediaset rebaixa aquesta xifra perquè l'Audiència ha abaixat en uns vuit milions la condemna de la primera sentència i, aplicant els seus càlculs, el seu risc és d'uns quinze milions. 'Pasapalabra' és tot un fenomen, ideat per ITV el 1999. Productores espanyoles i italianes pugnen en els tribunals de diversos països pel nom i per conceptes més destacats del programa, com per exemple qui va inventar el famós 'rosco'. El programa es va emetre per primera vegada l'any 2000 a Antena 3 a través de la productora Boca a Boca, que havia comprat el format a ITV que li havia posat de nom 'The Alphabet Game'. El concurs es va deixar d'emetre el novembre del 2006 a Atresmedia i va passar a emetre's a Telecinco, ja que la productora va arribar a un acord amb ells.

Quan es va acabar el contracte el 2009, Vasile va pactar directament amb els anglesos per no pagar l'intermediari, i li va suposar un cost de 5,4 milions d'euros per un total de tres anys, a més d'altres programes del catàleg d'ITV i altres conceptes que sumaven deu milions més. La relació es va trencar a l'octubre del 2010 quan, sorprenentment, Telecinco va denunciar ITV perquè «va tenir coneixement que ITV no era el titular de dos dels elements essencials del programa 'Pasapalabra': el 'rosco' i el nom» i que «si ho hagués sabut, mai hauria signat amb ITV».

Així doncs van afirmar haver-se sentit enganyats en creure que no els podien vendre els drets d'un programa que no era seu. D'aquesta denúncia en va resultar una altra i ITV els va demanar els quinze milions d'euros que faltaven per pagar de contracte. A partir d'aquí es van entrar en disputes judicials sobre la propietat del format i del 'rosco', que segons Telecinco era d'un programa italià.

En aquesta línia, va titllar d'inversemblant el fet que «una de les majors cadenes de televisió del país i amb un equip específic no faci les comprovacions mínimes sobre la titularitat dels continguts televisius que adquireix». Pel que fa al 'rosco', el jutge va ratificar que quan ITV va crear el programa ja incloïa, segons la sentència, que «la ronda final consistirà en l'enfrontament 'cara a cara' dels participants en les rondes precedents i col·locats enfront d'un panell que recull un cercle a manera de rellotge gegant que marca en cercles individuals des de la A a la Z, de tal manera que el presentador llegeix les 26 preguntes per a cada competidor que comencen o contenen aquesta lletra, iniciant-lo per la A i finalitzant per la Z». El que es coneix a Espanya com el 'rosco'.

Amb la denúncia en el jutjat, el programa es va seguir emetent i finalment li han donat la raó. «Des del 2000, ITV, inicialment a través d'una productora i després de manera directa, ha vingut explotant i llicenciant el programa 'Pasapalabra' tant a Espanya com a Itàlia, havent estat reconeguda la titularitat per part de Telecinco de manera pacífica i continuada des del 2006, sent plenament conscient que adquiria els drets d'explotació d'una idea original d'ITV», diu la sentència recollida a 'El Confidencial'.


Comentaris

envia el comentari