IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Cada quant temps cal canviar els llençols?

Tota la informació que necessites per saber cada quant els has de rentar

.

De la mateixa manera que ens canviem la roba interior diàriament i rentem amb regularitat els pantalons, els jerseis o les samarretes que ens posem, no està molt clar cada quant temps s'han de canviar els llençols, el coixí o la seva funda. De la mateixa manera que existeixen persones que, de manera sistemàtica, les canvien cada certs dies, unes altres no tenen un hàbit concret.

  

Aquesta és un dubte que moltes persones tenen, especialment aquells joves que acaben d'independitzar-se i no paraven atenció als costums dels seus pares, costums que a vegades poden resultar «mals hàbits» malgrat la creença que s'estava en el correcte. Ho descobrirem a continuació ensenyant-vos què opinen els professionals de la salut.

Quanta brutícia acumulem en la pell cada dia?

Tal com està establert en la nostra cultura, una bona cura personal evita una gran quantitat de patologies bacterianes, alhora que ens proporciona una bona imatge. Per tant, si ens dutxem diàriament és perquè queda implícit que el cos genera cèl·lules mortes i fluïts de manera gairebé permanent i que hem d'eliminar-les per protegir a l'organisme de microorganismes indesitjables.

  

Totes aquelles persones que decideixen rentar-se al matí entren en contacte al llarg del dia amb infinitat de bacteris i de substàncies químiques potencialment nocives per a l'organisme. Aquestes provenen, tant de la pol·lució de l'ambient, com de les cremes corporals o dels productes cosmètics que puguem aplicar-nos, entre moltes altres fonts.

 

  

Al moment en què anem a dormir, aquestes substàncies estan en la superfície de la nostra pell, com també ho estan la suor i els fluids grassos que es generen durant el temps que romanem adormides. Tot això està en contacte directe amb els llençols, que en última instància acaben recollint els bacteris que acumulem en el dia a dia.

  

Aquesta reflexió es duu a terme en poques ocasions, ja que donem per fet que amb una correcta higiene al desmaquillar-nos o amb un pijama net assegurem un ambient lliure de bacteris, però gens més lluny de la realitat.

 

La veritat és que cada nit els llençols queden impregnades de pell morta, pèls, suor, maquillatge i brutícia. D'aquí la importància de canviessis de manera regular, però, amb quina freqüència exactament?

La freqüència recomanada per canviar els llençols

Amb el comentat anteriorment, queda patent la importància d'una correcta higiene tant de la roba de llit com dels coixins que entren en contacte directe amb nosaltres al moment de dormir.

 

Professionals de la salut com el doctor Philip Tierno, professor de la Universitat de Nova York, aconsellen canviar els llençols almenys una vegada a la setmana. El doctor Tierno coincideix amb molts altres especialistes que avalen la idea de la necessitat de rentar-les com a mínim cada set dies, ja que no fer-ho pot tenir conseqüències negatives per a l'organisme.

 

De totes maneres, és evident que la freqüència en què s'han de rentar els llençols variarà segons el cas, fonamentalment en funció de les condicions de la rutina del somni de cada persona.

 

D'aquesta manera, les persones que dormen nues, suen molt o estan malaltes hauran d'augmentar la freqüència de canvi de llençols, ja que aquestes s'ompliran de cèl·lules mortes i bacteris més ràpidament, actuant gairebé com si es tractés d'un pijama. Recordem que l'organisme rebutja al dia uns 10 grams de pell morta.

 

Les conseqüències negatives de no rentar els llençols

No canviar els llençols amb freqüència comporta perills per a la salut. Patologies infeccioses com els fongs, tant a les zones íntimes com en els peus, seran difícils d'eliminar si la higiene dels llençols no és l'adequada, a causa que aquests microorganismes queden en el teixit, la qual cosa afavoreix la seva proliferació.

 

A més, en el cas de tenir ferides obertes, l'acumulació de bacteris i brutícia en els llençols pot causar infeccions. També cal tenir en compte el risc de contreure virus que podrien prevenir-se amb una higiene adequada de la roba de llit. No oblidem que en el llit dormim unes 50 hores a la setmana, tenim relacions sexuals i, a vegades, fins i tot mengem.

  

D'altra banda, les persones al·lèrgiques als àcars de la pols poden tenir seriosos problemes si els seus llençols estan bruts. Els àcars de la pols s'alimenten de totes les pells mortes i substàncies el cos allibera a causa de la regeneració cel·lular; per tant, no rentar els llençols es tradueix en l'acumulació d'àcars i en el desencadenament d'al·lèrgies i altres problemes respiratoris.

 

Com rentar-les de manera correcta?

Si bé és cert que canviar els llençols és el primer pas per assegurar la higiene del nostre llit, rentar la roba de la llar de manera adequada és el punt d'inflexió perquè tot tingui sentit i la higiene sigui completa. No obstant això, el seu correcte rentat pot resultar un misteri per a molts de nosaltres.

 

Els llençols han de rentar-se a un mínim de 60 °C: a aquesta temperatura els bacteris i els microorganismes que solen posar-se sobre els llençols moren i ens assegurem de la neteja de la roba de llit abans de tornar-la a utilitzar. Quan es renten a 30 o 40 °C els bacteris no moren i fins i tot poden reproduir-se atès que aquesta és la temperatura idònia perquè això succeeixi.

  

És per això que no només serveix amb rentar la roba de llit, sinó que això ha de fer-se de manera acurada, amb detergents adequats que no agredeixin a l'estructura de la pell i amb una temperatura que permeti aniquilar tots aquests microorganismes que no aconseguim veure, però que romanen i es reprodueixen en els nostres llençols. En aquest mateix sentit, prendre un bany abans d'anar a dormir pot ser també recomanable.


Comentaris

envia el comentari