ÚLTIMA HORA

🚨 Evacuen d'urgència una fàbrica que produeix la vacuna d'AstraZeneca al Regne Unit

Tomben el concurs elèctric de l'Ajuntament de Barcelona que havia de lluitar contra la pobresa energètica

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha anul·lat la proposta del consistori

Tomben el concurs pel contracte elèctric de l'Ajuntament de Barcelona per les clàusules que exigien respectar la llei de pobresa energètica. | CatalunyaDiari.cat

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que depèn de la Generalitat, ha anul·lat el concurs de l'Ajuntament de Barcelona per adjudicar el contracte elèctric de la ciutat. El consistori va introduir clàusules que obligaven les companyies a complir la Llei 24/2015, que lluita contra la pobresa energètica, el que implicaria la subscripció d'un conveni amb les administracions. Això va provocar que les grans empreses, Endesa i Gas Natural, no s'hi presentessin i impugnessin el concurs. Després de suspendre'l cautelarment a petició d'Endesa, ara el tribunal ha tornat a donar-li la raó. L'Ajuntament de Barcelona està estudiant la resolució però continua defensant que el compliment de la llei no és un caprici, sinó una obligació.

El Tribunal resol el recurs d'Endesa i anul·la el contracte elèctric de l'Ajuntament de Barcelona, format per tres lots. L'altra companyia que el va impugnar, Gas Natural, n'ha estat informada però encara té el seu procediment pendent, han explicat a fonts de l'empresa. El concurs ja va ser suspès cautelarment pel tribunal el passat 15 de juny. El consistori va presentar al·legacions que no han estat estimades, com tampoc les de l'empresa Nexus, que també defensava el concurs. En concret, la resolució aprecia que l'anunci de licitació i els plecs han de ser anul·lats perquè l'objecte del contracte no s'ajusta a la Llei de Contractes del Sector Públic i perquè l'atenció i reducció de la pobresa no pot ser establerta com una condició especial d'execució en els termes en què s'ha plantejat, incomplint de nou la citada normativa i de retruc la directiva 24/2014 de la UE.

Argumenta que perquè la reducció de la pobresa energètica pogués ser considerada objecte del contracte, seria necessari que fos una prestació diferenciada, licitant-se per separat amb un preu, o bé que aquest objectiu estigués lligat intrínsecament a la prestació del subministrament elèctric. El tribunal remarca en la seva decisió el «lloable i encomiable objectiu, les bones intencions de l'Ajuntament i la imperiosa urgència en la cerca de mesures per contribuir a reduir la pobresa energètica», però insisteix que els seus contractes han d'estar subjectes a l'aplicació de la legalitat.

A més, considera que encara que fos legal, aquesta clàusula especial d'execució no és suficientment concreta i no detalla les exactes obligacions que haurien d'assumir les empreses subministradores, ja que es remet a un conveni, el de la pobresa energètica, que ha de redactar una tercera part. L'Ajuntament pot interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos. El consistori està estudiant ara la resolució. L'actual contracte, a càrrec d'Endesa, dura fins al 25 de març, però es pot negociar un conveni pont amb les companyies del sector si la situació no s'ha resolt en aquest moment.


Comentaris

envia el comentari