Tot el que cal saber sobre l’enterovirus

El brot d'aquesta malaltia ha afectat més d'un centenar d'infants aquest any

L'enterovirus afecta majoritàriament els infants. | Cedida.

 

Alerta a Catalunya pel brot d’enterovirus, que ha causat la mort d’un nadó i ha infectat més d’un centenar de nens, sis d’ells encara ingressats. La malaltia ha afectat la població a casa nostra, com també a la resta d’Espanya de menor manera, però segueix sent força desconeguda. Us expliquem tot el que cal saber sobre l’enterovirus:

Què és?

Els enterovirus es coneixen des de fa més de 100 anys i són un tipus de virus ARN que circulen àmpliament entre la població i afecten milions de persones a tot el món cada any. Inclou més de 100 serotips diferents —repartits en quatre famílies: A, B, C i D—  i són responsables de quadres diversos, comuns en la població infantil. Majoritàriament produeixen quadres lleus amb símptomes com ara febre, problemes respiratoris i gastroenteritis. Tot i així, alguns dels virus poden causar problemes greus. El més perillós és el D68, que està associat a riscos neurològics importants.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria i predominen durant l’estiu i la tardor.  Les persones amb infeccions asimptomàtiques també poden excretar el virus. 

  

  

Símptomes

Els més habituals són:

Febre


Secreció nasal, esternuts, tos   


Erupcions a la pell          


Butllofes a la boca          


Malestar general i dolors musculars    

 
Altres quadres que poden causar són: faringitis, símptomes gastrointestinals i meningitis asèptica. En ocasions, s’ha observat l’aparició de quadres neurològics més greus.

Població de risc

L’enterovirus pot afectar tota la població, però els experts consideren que els infants són un col·lectiu de risc. De fet, els 110 casos detectats són nens menors de sis anys. La raó és que els adults, després d’haver viscut més temps en contacte amb el virus, estan més immunitzats.

Tractament

No hi ha cap vacuna o tractament específic per els enterovirus, l’únic que es pot fer és prendre medicaments per pal·liar els símptomes. No obstant això, algunes malalties causades per enterovirus poden requerir hospitalització i administració d’un tractament concret per a cada cas.

Mesures de prevenció i control d’enterovirus

1. Manteniment de mesures higièniques estrictes, amb especial atenció al rentat de mans i higiene dels nens i altres persones infectades i els seus convivents. Aquesta és una de les mesures més rellevants.

2. Rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers.

3. Evitar contacte estret amb persones infectades.

4. Evitar la transmissió respiratòria cobrint-se en tossir o esternudar amb un mocador d’un sol ús o la part interna del colze, no amb les mans.

5. Netejar i desinfectar freqüentment les superfícies que puguin haver estat contaminades.


6. Romandre a casa durant la malaltia i evitar que els nens malalts assisteixin a l'escola. 


Comentaris

envia el comentari