IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

⛪ El Papa Francesc es mostra a favor d'aprovar lleis que reconeguin el matrimoni entre parelles homosexuals

URGENT

🚑 Espanya supera el milió de contagis de Covid-19 amb la pandèmia encara descontrolada

«Tracte inhumà i degradant» a les presons espanyoles segons el Consell d'Europa

També denuncien actes de violència amb els presos ubicats en «mòduls de règim tancats»

preso
Incomoditat amb la situació de les presons espanyoles | cedida

Les presons espanyoles tenen un «tracte inhumà i degradant» amb els seus reclusos i apliquen mesures violentes amb «els ubicats en mòduls de règim tancats i departaments especials». Així ho comunica l'informe publicat pel Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d'Europa, qui denuncia bufetades, cops de puny, puntades de peu i cops de porra com a càstigs de desobediència.

El text també denuncia que les tècniques d'immobilització que es pateix en les presons espanyoles pot arribar a durar «dies i hores», sense que s'apliquin els registres o les supervisions adequades, pel que es poden arribar a considerar com actes aplicats de manera «punitiva», tal com es va poder corroborar en la informació recollida durant les visites que va realitzar la delegació durant el 2016.


En aquest sentit, el comitè ha urgit a les autoritats espanyoles deixar d'utilitzar la «fixació mecànica» com una alternativa per sancionar als presos, doncs recorda que aquesta petició va ser recomanada en informes anteriors, doncs els resultats no són positius i «els intents han fracassat», pel que s'ha de buscar altres vies de solució.

Aïllaments no superiors a 14 dies

La delegació també ha trobat irregularitats en la mesura dels aïllaments que realitzen les presons espanyoles, a les que recorda que aquesta mesura de càstig no es pot utilitzar en períodes superiors als 14 dies, permetent posteriorment uns dies de recuperació. En aquest sentit, ha recordat que no es poden tornar a començar les dues setmanes amb només una jornada de descans, doncs és insostenible pel reclús.


Sobre totes aquestes irregularitats, ha demanat al personal sanitari «registrar de forma precisa» els presos, doncs les lesions, físiques i psicològiques, han de ser comunicades a les autoritats judicials corresponents. Ha recordat a aquest departament l'èxit que va aconseguir sobre les denúncies d'amuntegament, pel que han d'aplicar les mateixes estratègies per continuar defensant el benestar dels presos.


Comentaris

envia el comentari