Els 12 trets que comparteix la gent que és forta mentalment

Tens una voluntat de ferro?

T'expliquem com és la gent que destaca per la seva fortalesa mental
T'expliquem com és la gent que destaca per la seva fortalesa mental | Psicología y Mente

Alguns individus tiren endavant fins i tot en els contextos més adversos. Encara que el present sigui difícil, són conscients que el futur pot ser millor. No fa gaire en un programa vaig sentir l’intèrpret Antonio Banderas que explicava una anècdota sobre aquesta mena de gent.

L’actor deia que una vegada un home se li va acostar a la festa dels Oscar per felicitar-lo i que li va preguntar: «que saps qui sóc?». El cèlebre actor malagueny no sabia qui era, i ell li va respondre que havia fundat l’empresa Uber, una de les companyies més exitoses dels darrers temps.

El noi li va explicar que, abans d’assaborir l’èxit, havia caigut molts cops i havia arribat a deure quantitats de diners molt importants. No obstant això, no va perdre mai l’esperança i, tot i experimentar alguns fracassos, va poder tirar endavant.

Els trets que caracteritzen els individus forts mentalment

Malauradament, però, no totes les persones gaudeixen d’una mentalitat triomfadora similar, i molta gent s’ensorra de seguida quan van maldades. Igualment, la societat del benestar que s’ha pogut estendre a molts països desenvolupats ha fet que molts joves tinguin una mentalitat més aviat feble, perquè volen que els ho facin tot i la seva mentalitat no és gens resistent.

Tanmateix, la crisi econòmica ha empès molts individus a canviar la seva forma de veure les coses i a haver-se d’espavilar. De fet, les mentalitats febles no només impedeixen els progressos i triomfs, sinó que també originen problemes emocionals greus en alguns dels nostres àmbits vitals.

Ara bé, quins són els trets més rellevants de la gent que té una mentalitat forta? Què fa malament la gent que té una mentalitat feble? Si segueixes llegint ho descobriràs.

1. Tenen una intel·ligència emocional desenvolupada

Durant els darrers deu anys, s’han fet diverses investigacions relacionades amb la intel·ligència emocional que apunten al fet que es tracta d’una classe d’intel·ligència molt rellevant per tal de gaudir d’una força mental reforçada.

La intel·ligència emocional permet que els individus es puguin conèixer més bé, que es relacionin d’una forma més eficaç, que mantinguin la calma davant d’una situació difícil, que siguin més productius i realistes, que no perdin l’equilibri emocional, que s’adaptin millor als canvis, etc. Malauradament, però, no tothom té la mateixa intel·ligència emocional, i això pot repercutir de manera negativa en el benestar psicològic de les persones.

2. Mostren autocompassió i autoacceptació

Sovint sentim que hem de poder perdonar l’altra gent, però som durs amb nosaltres mateixos. La gent que té una mentalitat forta mostra autocompassió i s’accepta siguin quines siguin les circumstàncies. I el fet de ser autocompassiu, és clar, també comporta autoacceptar-se. A la vida tothom fa algun error, no hi ha persones perfectes.

3. La seva autoconfiança és bona

Els individus que tenen una mentalitat forta saben confiar en ells mateixos, i aquest fet els ajuda superar qualsevol repte. Encara que la gent que té un nivell alt d’autoconfiança podria no aconseguir sempre tot allò que es proposa, té tendència a no rendir-se absolutament mai. La confiança que tenen en les seves capacitats fa que no s’enfonsin davant dels obstacles i que tirin endavant per mirar d’assolir les seves metes.

4. Extreuen lliçons dels fracassos

Aquesta mateixa gent, com tothom, també fracassa algunes vegades. Ara bé, tenen en ment que el fracàs és una possibilitat i pensen que es pot solucionar tirant endavant. Els individus que tenen una mentalitat forta saben extreure lliçons dels fracassos, i això els ajuda a créixer com a persones.

La gent amb una mentalitat forta extreu lliçons dels fracassos i tira endavant
La gent amb una mentalitat forta extreu lliçons dels fracassos i tira endavant | Psicología y Mente

 

5. Els és igual què pensi d’ells la gent

Tothom voldria caure-li bé a l’altra gent, però hi ha vegades en què no es pot. El fet de pensar de manera constant en allò que poden estar pensant els altres sobre nosaltres pot arribar a resultar molt esgotador i a desgastar-nos. La gent amb una mentalitat forta no es centra en aquestes idees i continua pel seu camí sense encaparrar-s’hi i sense canviar la manera de fer les coses.

6. Accepten les crítiques

De tant en tant, tothom és criticat. Hi ha crítiques que ens fan que són constructives i n’hi ha d’altres que estan totalment fora de lloc. La gent que té una mentalitat forta és capaç d’acceptar les crítiques constructives i mira de treure’n profit per aprendre. Igualment, són persones que no assumeixen les crítiques com un fet personal i, per això, no en fan un gra massa.

7. Tenen clar qui són i on van

Hi ha diverses preguntes existencials com ara «qui sóc?» que poden esdevenir un gran obstacle per assolir les nostres metes en el cas que no les sapiguem contestar. Els individus amb una mentalitat forta no es preocupen a l’hora de respondre-hi perquè, de fet, són molt conscients de qui són. Igualment, tenen en ment un camí ben clar i sovint es mouen, cosa que fa que no perdin la motivació —encara que alguna vegada hagin de modificar la seva trajectòria.

8. Troben la felicitat dins seu

Els individus amb una mentalitat forta són conscients que la felicitat és dins seu i no a l’exterior de les coses. Saben gaudir amb ells mateixos i viuen centrats en el present perquè pensen que a la vida importen les petites coses i no allò material. La seva força interior fa que puguin resistir millor a la vida.

9. No els fa cap por allunyar-se de la seva zona de confort

Els individus amb una mentalitat feble sovint tenen por de sortir de la seva zona de confort, perquè el canvi els atemoreix. Sovint, els resulta molt més senzill quedar-se aturats en un lloc tot i que no estiguin del tot còmodes que no encarar-se als temors que tenen i descobrir coses noves que els podrien ajudar. Està bé poder allunyar-se una mica d’aquesta zona de confort, encara que només serveixi per aprendre coses noves.

10. No tenen por de les coses incertes

Per allunyar-nos de la nostra zona de confort, ens cal enfrontar-nos als temors que tenim encara que no sapiguem què passarà. Els individus que tenen una mentalitat forta no tenen por de les coses incertes, sinó que s’hi enfronten i tenen clar que qualsevol experiència dolenta també ens pot ensenyar moltes coses.

11. Mantenen una mentalitat positiva passi allò que passi

La gent mentalment forta manté una mentalitat positiva independentment de les circumstàncies. Així doncs, en moments ben diversos —com ara quan toca allunyar-nos de la zona de confort, sempre que fracassem, quan ens cal enfrontar-nos a la incertesa, etc.—, mantenen una mentalitat i una actitud ben positiva. La ment té molt de poder.

12. Són persones resilients

Les persones que tenen fortalesa mental són resilients: poden enfrontar-se a qualsevol adversitat i sortir-ne reforçats. Sovint es creu que la resiliència és quelcom innat, però amb bona actitud i una mica que pràctica es pot arribar a dominar aquesta habilitat.

  • També et pot interessar: Les 12 característiques més habituals de la gent resilient
  • Traducció de: 12 características de las personas mentalmente fuertes

Comentaris

envia el comentari